Strijd Srebrenica drijft Nederlandse VN'ers bunkers in

Rond de Moslim-enclave Srebrenica zijn hevige gevechten uitgebroken. Het gebied werd bestookt met artillerie, tanks en een half dozijn raketten....

Van onze correspondent

Bart Rijs

ZAGREB

De meer dan vierhonderd Nederlandse blauwhelmen kondigden 'alarmfase rood' af en zochten dekking in hun bunkers. Enkele granaten kwamen in de VN-basis terecht. Een observatiepost aan de zuidrand van de enclave werd beschadigd door tank- en artillerievuur, maar de bemanning bleef ongedeerd.

VN-woordvoerder Coward sprak over 'oplopende spanning' in het gebied. Het Bosnisch-Servische leger probeert al enige weken strategische punten rond een verbindingsweg aan de zuidrand van de enclave in te nemen. Ook de gevechten donderdag begonnen bij deze weg en breidden zich later uit.

Op hun beurt voeren de Moslim-troepen commando-acties uit in de bergen rond de enclave. Bij een overval op een Servisch boerendorpje zouden vorige week twee mensen zijn gedood.

'Het is moeilijk in te schatten of dit een offensief is dat door zal gaan', zegt overste De Ruiter op het VN-hoofdkwartier in Sarajevo. 'Sinds de middag zijn de gevechten weer geluwd, dus houden we het voorlopig op een schermutseling.'

Srebrenica is tot 'veilig gebied' verklaard - één van de zes in Bosnië - maar de VN zijn er noch in geslaagd de Moslim-troepen te ontwapenen, noch om Servische aanvallen te voorkomen.

De Servische belegeraars laten maar mondjesmaat benzine, voedsel en andere voorraden door voor de Nederlandse blauwhelmen in de enclave. VN-functionarissen geloven dat de Serviërs zo willen verhinderen dat de vredesmacht effectief kan opereren.

In de enclave, een nauwe bergvallei, leven meer dan 40 duizend Moslims, voor het grootste deel vluchtelingen. De schaarse bezoekers beschrijven Srebrenica als 'een groot gevangenenkamp'. De afgelopen weken heeft de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr maar een kwart van de benodigde humanitaire hulp de enclave kunnen binnenbrengen.

Volgens de Bosnische regering zijn in Srebrenica dertien mensen omgekomen van de honger. Hulpverleners menen dat het gaat om mensen die al ziek waren. 'Van hongersnood is geen sprake,' zegt een Unhcr-medewerker, 'maar zodra de konvooien zijn vertraagd, zie je mensen op straat om eten bedelen.'

Pagina 9: Commentaar

Meer over