Strijd over opvolging van Sharon

Ministers en parlementariërs uit de onlangs opgerichte Kadima-partij van Ariel Sharon hebben donderdag in eerste aanleg hun steun uitgesproken voor waarnemend premier Ehud Olmert....

Minister van Defensie Shaul Mofaz heeft in een gesprek met Olmert toegezegd hem tot en met de verkiezingen ten dienst te staan. Ook prominente parlementariërs Haim Ramon en Roni Bar-On riepen de partij verder rond Olmert te formeren. Olmert ontmoet vandaag Shimon Peres, vriend van Sharon en oud-Arbeidspartijleider, om hem ertoe te bewegen bij Kadima te blijven.

Kort voordat Sharon woensdagavond onder narcose werd gebracht heeft Olmert zijn taken overgenomen. Volgens de wet mag hij honderd dagen waarnemend premier zijn. ‘Dit is een moeilijke en ongewone situatie. De staat Israël is krachtig genoeg om daar mee om te gaan’, zei Olmert voorafgaand aan een ingelaste kabinetsvergadering.

De waarnemend premier is ‘s nachts op de hoogte gebracht van staatsgeheimen, onder andere over de stand van het atoomwapenarsenaal.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft Olmert gebeld om zijn zorgen te uiten over de toestand van Sharon. Hij zei te hopen op een spoedig herstel. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice noemde Sharon een man ‘met enorme moed’.

Alom hebben regeringsleiders in hun beterschapswensen laten doorschemeren dat de kansen op herstel klein zijn. De Franse president Jacques Chirac liet weten ‘te hopen dat verder wordt gegaan met de moedige initiatieven van Sharon, die de steun genieten van de internationale gemeenschap’. Zowel de Italiaanse premier Berlusconi als de Britse minister Jack Straw zei dat ‘een wonder’ nodig was.

Meer over