Strijd op Jolo eist 48 levens

Op het eiland Jolo, in het zuiden van de Filipijnen, zijn achttien soldaten en dertig moslimstrijders om het leven gekomen bij gevechten die maandag zijn uitgebroken en nog steeds voortduren....

Van onze buitenlandredactie

Volgens een woordvoerder van het Filipijnse leger, luitenant-kolonel Buenaventura Pascual, heeft de regering drieduizend soldaten ingezet. De moslimstrijders worden gebombardeerd door OV-10 gevechtsvliegtuigen en vanuit helikopters beschoten met raketten. Veel burgers die op Jolo wonen hebben de veerboot genomen om het eiland te ontvluchten.

De aanleiding tot de gevechten was volgens de legerwoordvoerder de dood van een kind, dat op 1 februari is omgekomen in het kruisvuur tussen het leger en moslimrebellen. Volgens Pascual heeft de moslimbende Abu Sayyaf dit voorval aangegrepen om meer dan vijfhonderd afvallige leden van het moslimbevrijdingsfront MNLF te betrekken bij zijn strijd tegen het leger.

De bevolking van de Filipijnen is overwegend katholiek, maar in het zuiden van het eilandenrijk woont een aanzienlijk aantal moslims. Twee bevrijdingsfronten, het MNLF en het MILF, strijden er voor de afscheiding van een eigen moslimstaat. Ook Abu Sayyaf is in de jaren negentig opgericht als een bevrijdingsbeweging. Maar deze radicale groep, die volgens de Amerikaanse regering banden onderhoudt met Al Qa'ida, is ontaard in een bende die Filipijnse en buitenlandse christenen ontvoert terwille van een hoog losgeld.

Volgens legerwoordvoerder Pascual is het dodental waarschijnlijk het hoogste sinds 2001, toen MNLF-leider Nur Misuari in opstand kwam tegen zijn ontslag als gouverneur van de zuidelijke provincie Mindanao. Misuari had zijn gouverneurschap te danken aan een vredesregeling met de regering, die voorzag in autonomie voor Mindanao. Maar de regering wilde hem niet laten aanblijven voor een tweede ambtstermijn.

Misuari zit nog steeds gevangen in een politiekazerne in de hoofdstad Manilla. Hij moet terechtstaan voor het ontketenen van een gewapende opstand tegen de regering.

Meer over