nieuws

Strijd om zorgbonus herleeft: oppositie eist dat kabinet de portemonnee trekt

Een groot deel van de Tweede Kamer wil niets weten van minister Van Arks dilemma over de nieuwe zorgbonus. Op de demissionaire coalitie na wil de Kamer haar houden aan de beloofde 500 euro voor het zorgpersoneel.

Demissionair minister Tamara van Ark voor Medische Zorg (midden) tijdens het coronadebat van donderdag. Beeld Bart Maat / ANP
Demissionair minister Tamara van Ark voor Medische Zorg (midden) tijdens het coronadebat van donderdag.Beeld Bart Maat / ANP

In een brief aan de Tweede Kamer stelde Van Ark (Medische Zorg) de Kamer deze week voor een dilemma. Bij de begroting op Prinsjesdag in september vorig jaar is besloten om het zorgpersoneel in 2021 nog eens een bonus van 500 euro per persoon te geven. De Kamer stemde destijds in met dat besluit.

Maar in de tussentijd bleek dat de vorige bonus voor het zorgpersoneel veel duurder uitviel, omdat de werkgevers in de zorg de bonus voor veel meer personeelsleden aanvroegen dan was verwacht. In plaats van de begrote 1,4 miljard kostte die eerste bonusronde 2,2 miljard euro.

Zo werd het voor Van Ark duidelijk dat zij het met de begrote 720 miljoen euro voor de tweede bonusronde niet gaat redden. Volgens haar zijn er twee opties: strenger selecteren op wie de bonus mag ontvangen, of het bedrag delen door alle aanvragers. In dat laatste geval zal de bonus lager uitvallen: zo’n 200 tot 240 euro per persoon. Welke van de twee het wordt, liet Van Ark aan de Kamer.

Debat over zorgbonus

Daarmee keert het bonusdebat terug waar het in de zomer van 2020 ook al was: bij een scherpe tegenstelling tussen coalitie en oppositie. In de Kamer riep het voorgestelde dilemma donderdagavond bij onder meer de SP, PVV en PvdA veel verontwaardiging op. Zij willen die keuze helemaal niet maken. Volgens Van Ark is de keuze echter onvermijdelijk, omdat het kabinet vanwege zijn demissionaire staat het budget voor de bonus niet kan aanpassen.

Maar daar laat de oppositie het niet bij zitten. Die ziet bij Van Ark vooral politieke onwelwillendheid. De minister zou zich achter het begrensde budget verschuilen. Dertien fracties steunden donderdag een motie van de SP die de regering verzoekt ‘de hoogte van de zorgbonus te handhaven op 500 euro per persoon en extra financiële middelen in te zetten als blijkt dat het beoogde budget ontoereikend is’. Van Ark heeft de motie ontraden. Volgens haar kost het oppositievoorstel 765 miljoen euro extra.

PvdA-zorgwoordvoerder Attje Kuiken zegt dat als de motie wordt aangenomen, het kabinet gewoon aan de slag kan met een aanpassing van het budget. Hoewel de vier partijen uit het demissionaire kabinet ook nu nog een meerderheid hebben, houdt de PvdA de hoop op een meerderheid bij de stemming aankomende dinsdag. Op de VVD en ChristenUnie hoeft de partij niet te rekenen. VVD-fractieleider Hermans en CU-leider Segers lieten weten het beschikbare budget zo goed mogelijk te willen inzetten.

Amendement

Het is de vraag wat het CDA en met name D66 gaan doen. Kamerlid Jan Paternotte van D66 stelde aan Van Ark meerdere vragen over de uitbetaling van de zorgbonus, maar liet nog weinig doorschemeren over zijn standpunt. Als de motie het niet haalt, kunnen Kamerfracties nog een amendement indienen om de begroting dusdanig aan te passen dat de 500 euro aan zorgbonus wel betaald kan worden. Op die optie wilde Kuiken vrijdag nog niet vooruitlopen.

Meer over