Strijd om troostprijzen is een felle

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER

LE GRAND-BORNAND - Laurens ten Dam 11de in het algemeen klassement

Chris Froome riep zichzelf na de 19de etappe nagenoeg uit tot winnaar van de 100ste Tour de France. 5 minuten goedmaken in een etappe van 125 kilometer, dat acht de geletruidrager voor de concurrentie vrijwel onmogelijk.

Maakt dat de laatste twee ritten oninteressant? Verre van. Er staan twee etappezeges op het spel, en nog interessanter dit weekeinde is de wedstrijd in de wedstrijd. Plotseling rijdt de vreemdste renner vooraan en steken de raarste ploegen de leider in de race onverwachts een handje toe in de achtervolging. Om er iets van te begrijpen moet je met de zes klassementen op schoot naar de televisie kijken.

Tiende plaats

'Tiende of elfde worden in de Tour, dat is een wereld van verschil', zei Laurens ten Dam aan de aankomst in Le Grand-Bornand. Vrijdag duikelde hij voor het eerst sinds 6 juli uit de toptien van de Tour. De Spanjaarden Alejandro Valverde en Daniel Navarro gingen hem voorbij.

Ten Dam vloekte een keer. Op drie dagen van Parijs een mooie klassering verspelen, dat is moeilijk te verkroppen als je lichaam volledig is uitgewoond. Wat dat uitmaakt, tiende of elfde? Een topelf bestaat in de volksmond niet, een toptien wel. Het scheelt ook behoorlijk in de portemonnee, tijdens de komende criteriums en ook tijdens de contractonderhandelingen.

1 seconde moet Ten Dam goedmaken op de Pool Michal Kwiatkowski. Tegelijkertijd moet hij de achter hem staande Andrew Talansky (achterstand 15 seconden) in het oog houden. 'Die Kwiatkowski is een taaie rakker, ik hoop dat het lukt. En misschien zit die Navarro er na vandaag (de Spanjaard zat de hele dag in de ontsnapping, red.) wel helemaal doorheen', analyseerde Ten Dam hoopvol.

Hoe het met hem zelf was? 'Op Alpe-d'Huez reed ik na mijn valpartij met één been, nu tenminste weer met twee.'

Bolletjestrui

Amper één punt voorsprong heeft Chris Froome in het bergklassement op Pierre Rolland. In de etappe tussen Annecy en Annecy-Semnoz, met drie bergen van derde categorie, een van tweede en een van eerste en buitencategorie, zijn er 71 punten te verdelen.

Drie renners hebben de bergtrui nog voor het grijpen, ervan uitgaande dat Froome het predikaat van beste klimmer niet met hand en tand wil verdedigen. Tenzij de klimmers zijn gele trui in gevaar brengen natuurlijk.

Anders kun je er zeker van zijn dat Rolland, en ook Mikel Nieve, zaterdag proberen mee te glippen in een ontsnapping. Hoe vermoeid hun benen na de etappe ook voelen.

Rolland, die lange tijd op weg leek naar de etappezege, ging in Le Grand-Bornand van de ene camera naar de andere en herhaalde maar dat hij kramp in zijn benen had en dat hij niet kon wachten tot hij gemasseerd zou worden. Geen Fransman die luisterde en hem rust gunde.

De derde hond, de Colombiaan Nairo Quintana, kan met de bolletjestrui in de voetsporen treden van zijn grote held en landgenoot Lucho Herrera. Het is een prijs waar zijn ploeg Movistar wel in geïnteresseerd is. Ze hebben er ook de krachten nog wel voor.

De kans op een ontsnapping die draagt tot de laatste bergtop van deze Tour is daardoor klein, blikte de Belg Jan Bakelants, vrijdag weer een van de vluchters, alvast vooruit. Op de slotklim zijn er boven 50 punten te verdienen.

Teamklassement

Nooit gedacht dat we de eerzuchtige en trotse Alberto Contador nog eens zouden horen zeggen dat hij heeft gefietst voor het ploegenklassement. Saxo Bank voert die ranglijst aan. Het was de reden dat hij vrijdag niet meer ten aanval trok in de Alpen. Ook niet in de afdaling, zoals donderdag. Roman Kreuziger en hij moesten gegroepeerd naar de finish rijden.

'Er zijn veel mensen die mij graag zien en die thuis televisie zitten te kijken. Die wil ik in de afdaling geen schrik aanjagen', zei Contador ook nog met een serieuze blik. 'Maar ik had de benen er wel voor.'

Dagelijks wordt de tijd van de drie beste renners van elke ploeg bij elkaar opgeteld. Dat leidt tot een apart klassement. Gisteren won Radioshack de dagprijs, goed voor 3.500 euro. De Amerikaanse formatie is Team Saxo tot op 3 minuten genaderd.

Radioshack is een van de zeven ploegen in Frankrijk die nog volledig zijn. Ook Belkin verloor deze Tour nog geen renner. Argos-Shimano moest vrijdag afscheid nemen van Tom Veelers. Saxo kan zaterdag ook een renner minder inzetten in het gevecht dat voor Bjarne Riis, altijd hamerend op teamgeest, tot prestigeproject is geworden. Het teamklassement is ook financieel nog interessant. De winnaar krijgt in Parijs 50 duizend euro.

undefined

Meer over