Strengere buffers voor grote banken

De grootste banken in de wereld moeten extra buffers aanhouden om zichzelf en de mondiale economie te beschermen tegen financiële schokken. Dit heeft de internationale bankenorganisatie Bank of International Settlements (BIS) afgelopen weekeinde besloten.

AMSTERDAM - De eis komt boven op de strengere kapitaaleisen die aan alle banken zijn gesteld in het zogeheten Basel III-akkoord. Daarin werd afgesproken dat banken in 2015 minimaal een eigen vermogen van 4,5 procent van het balanstotaal moeten aanhouden en in 2019 ten minste van 7 procent.

Het Basels Comité van Bankentoezicht, onderdeel van BIS, heeft nu besloten dat banken die zo belangrijk in het systeem zijn dat ze niet mogen omvallen, nog extra buffers moeten opbouwen van 1 tot 2,5 procent en mogelijk later zelfs van 3,5 procent. Naar schatting dertig banken zouden een dermate grote omvang hebben dat zij een tweede Lehman Brothers-ramp zouden kunnen veroorzaken. Zij zijn too big to fail. Volgens persbureau Bloomberg gaan de hoogste eisen gelden voor HSBC, Citigroup en Deutsche Bank.

Veel banken verzetten zich tegen hoge buffers. Ze zeggen te vrezen dat het economisch herstel wordt geschaad als ze minder krediet kunnen verstrekken. Zij krijgen daarin weinig steun van centrale bankiers en economen, die erop blijven hameren dat te kleine kapitaalbuffers juist de oorzaak zijn geweest van de financiële crisis.

Het initiatief voor grotere buffers komt vanuit Zwitserland, dat twee systeembanken heeft: UBS en Credit Suisse. Samen hebben zij 2.000 miljard euro op hun balansen staan, vier keer de hele Zwitserse economie. Als een van deze banken failliet zou gaan, klapt de economie in elkaar. Het Basels Comité wil met de nieuwe kapitaaleisen banken ontmoedigen té groot te groeien. Volgens Jean-Claude Trichet, president van de Europese Centrale Bank en voorzitter van de adviesgroep van het Basels Comité, draagt de nieuwe richtlijn bij aan het beperken van de mondiale impact van de grote systeembanken.

De BIS waarschuwde dit weekeinde bovendien voor het gevaar dat de crisis overwaait naar opkomende economieën als China en Brazilië. Om dat te voorkomen, moeten de gevestigde economieën snel hun schulden op orde brengen. Ook moet de rente wereldwijd worden verhoogd, aldus de bankenorganisatie.

Dit weekeinde werd ook bekend dat DNB-president Nout Wellink na zijn pensioen als voorzitter van het Basels Comité wordt opgevolgd door de Zweedse centralebankpresident Stefan Ingves. Voorzitter van de toezichthouders van het Comité wordt de Britse centralebankpresident Mervyn King.

undefined

Meer over