Column

Strenge taalmeesters zijn zelden lachebekjes

Strenge taalmeesters mogen volgens onderzoek erge mensen zijn, erger nog is hun gelijk.

Jean-Pierre Geelen
null Beeld anp
Beeld anp

Arme Hans Benist uit Ter Aar. De drukinkt van zijn ingezonden brief in deze krant van dinsdag was nog niet droog, of hij stond al wereldwijd te schande als naarling.

Dat zat zo. Benist had de krant geschreven over politievrouw Jannine van den Berg. Die had het over een 'kogelvrij vest' gehad. Fout! Benist ging in de aanval en stuurde zijn kogelbrief niet naar Van den Berg, maar naar de krant, die hem afdrukte. Citaat: 'Men mag hopen dat bij de aanschaf van een dergelijk vest er nog geen kogels in zitten. Een waterproof horloge is niet watervrij maar op z'n best (beperkt) waterdicht. En bulletproof is hopelijk en hoogstens enigszins kogelwerend.'

Ai. Daar was net RTL Nieuws voorbijgekomen, met een nieuwe ontmaskering: 'Erger jij je aan spelfouten en kun je het niet laten om iemand te wijzen op een taalfout? Dan ben je een onaangenaam mens en zelfs een beetje lomp.' Dat had de universiteit van Michigan onderzocht.

Nu moet je veel wetenschapsnieuwtjes met vaten zout nemen (het woordje 'lomp' klonk al weinig wetenschappelijk), maar verrast was ik niet. Strenge schoolmeesters zijn zelden lachebekjes.

Voor aanvullend bewijs is er de site meldpunttaal.nl. Daar brengen 'taalgebruikers en onderzoekers' met haast religieus fanatisme het einde der taaltijden in kaart. Uit de Taaltapes:

'Achter op de stempas voor 6 april: 'Vul dan het volmachtbewijs hiernaast in en geef die - met een kopie van uw identiteitsbewijs - mee aan de kiezer die voor u gaat stemmen.' Met 'die' verwijzen naar 'het volmachtbewijs'. Slordig!'

'Het gedrag van PSV-supporters in Madrid leidde volgens het radiojournaal 'tot schokkende reacties'. Ik voelde mij 'geschokt' en vroeg mij af hoe 'schokkend' die reacties dan wel niet waren.'

'In het Radio 1 Journaal gehoord: 'Sommiga kindera moeta harda werka'. Zo te horen uitgesproken door iemand van een jaar of 16.'

Taalfouten maken we allemaal. Slechts eenmaal (in 2002) won een deelnemer het Groot Dictee der Nederlandse Taal foutloos. Maar dat was natuurlijk weer een Belg, dus dat telt niet.

Een paar jaar geleden maakte ik voor deze krant een taalrubriek. Karrevrachten nieuwe munitie werden gretig aangedragen door het vrijwilligerslegioen. Vrolijk werd je er maar zelden van: veel taalmeesters trekken door de kolommen als een ouderling door de straten van Staphorst.

De hoofdredacteur van deze krant kondigde vorig jaar een knop op de website aan waarmee de Volkskrantlezer zijn krant mocht corrigeren - een gouden idee, helaas nog geen praktijk. Want veel taalmeesters mogen erge mensen zijn, het ergst is hun gelijk.

De Wet van Muphry (ja, u leest het goed) bepaalt trouwens dat iemand die schriftelijk kritiek levert op een tekst op zijn beurt altijd ten minste één spel- of taalfout maakt in zijn eigen tekst.

Onze lijnen zijn nu geopent.

Meer over