nieuwsBoodschappenbox

Streekproductenbedrijf SupportYourLocals overgenomen door Brabantse evenknie

Streekboeren hebben flink geprofiteerd van de eerste lockdown. Het Amsterdamse bedrijf SupportYourLocals, dat ontstond uit deze herwaardering voor voedsel uit de buurt, is nu overgenomen door een Brabantse evenknie. Te weten: het in 2013 opgerichte Boerschappen, dat maaltijdboxen samenstelt met producten uit de omgeving van de consument.

Een Amsterdammer neemt een bestelde boodschappenbox van SupportYourLocals aan.  Beeld Mariette Carstens / HH
Een Amsterdammer neemt een bestelde boodschappenbox van SupportYourLocals aan.Beeld Mariette Carstens / HH

Het is niet bekendgemaakt wat Boerschappen heeft betaald voor het ‘per direct overnemen van alle activiteiten van SupportYourLocals Amsterdam’. Door de overname krijgt het bedrijf uit Breda er duizenden klanten bij uit de omgeving van de hoofdstad. Zelf telt het bedrijf inmiddels zo’n tienduizend klanten, die overigens niet verplicht zijn elke week boxen af te nemen. ‘Deze overname is de eerste stap om ook buiten Noord-Brabant ‘‘het nieuwe lokaal’’ écht waar te maken’, zegt oprichter Stijn Markusse.

Boerschappen doet rechtstreeks zaken met zo’n 125 producenten in de omgeving en belooft verse producten binnen twaalf uur van ‘boer naar bord’ te krijgen. Boerschappen blijft in Amsterdam samenwerken met bestaande leveranciers, zoals worstenmaker Brandt & Levie, de ruim twintig Boeren van Amstel en anti-voedselverspiller Instock.

Beide bedrijven combineren twee behoeften die sinds de coronapandemie opborrelden. Want niet alleen streekproducten, maar ook maaltijdboxen worden vaker afgenomen door de thuiswerkende, supermarktmijdende consument. Uit een rondgang van de Volkskrant bleek in april al dat bij meerdere online aanbieders van pakketten lokaal voedsel het aantal bestellingen twee tot vijf keer groter was dan voor de coronamaatregelen.

Ook de grote, niet lokaal georiënteerde voedselverzenders profiteren. Zo is het aandeel van het Duitse HelloFresh sinds de eerste lockdowns in de westerse landen waar het actief is gestegen van zo’n 20 naar 65 euro.

Meer lezen over lokale producten

Mensen hebben meer tijd, kopen bewuster en mijden de supermarkten. Streekboeren zien hun omzetten daarom enorm stijgen. ‘Nu werk ik thuis en kan het wel.’

De consument moet vaker streekproducten van boeren in de buurt kopen, vindt Landbouwminister Schouten. In Frankrijk is produceren voor de nabije omgeving de normaalste zaak van de wereld. Hoe krijg je dat voor elkaar?

Meer over