Streefdatum akkoord uitbreiding Palestijnse autonomie niet gehaald Israël en PLO opnieuw rond de tafel

Israël en de PLO zullen vandaag of morgen opnieuw pogen tot een akkoord te komen over uitbreiding van de Palestijnse autonomie....

AFP, AP, Reuter

GAZA-STAD/JERUZALEM

Peres en Arafat stonden beiden onder zware druk tenminste een gedeeltelijke overeenkomst te sluiten over de terugtrekking van het Israëlische leger uit de belangrijkste Palestijnse bevolkingscentra op de bezette Westoever, de bestuursoverdracht en de Palestijnse verkiezingen. Zij mikten echter op een volledig akkoord, maar zij gingen na acht uur van nachtelijke onderhandelingen in Erez, op de grens tussen de Gazastrook en Israël, zelfs zonder gemeenschappelijke verklaring uit elkaar.

Zowel Palestijnse als Israëlische functionarissen bagatelliseerden naderhand het belang van de deadline. De onderhandelingen liggen reeds meer dan een jaar op schema achter, waardoor de Palestijnse bevolking op de Westoever met de dag ongeruster wordt.

Volgens de Israëlische minister van Milieu Sarid zal nog voor het eind van de maand een akkoord worden getekend. Amerikaanse bronnen melden dat president Clinton op 17 juli een ondertekeningsplechtigheid hoopt te organiseren in Washington. De Israëlische minister van Huisvesting Ben Eliezer zei echter dat de veiligheid voorop diende te staan, en niet welke streefdatum dan ook.

Het belangrijkste twistpunt tussen Israëli's en Palestijnen is nog altijd de reikwijdte van de Israëlische militaire aftocht. Israël zou allereerst vier noordelijke steden op de Westoever geleidelijk willen ontruimen - Nablus, Jenin, Qalqilya en Tulkarem - alvorens Ramallah en Bethlehem aan de Palestijnen over te dragen. Voor Hebron geldt een uitzondering; dat blijft onder Israëlisch bestuur. Israël heeft tot dusver geen toezeggingen gedaan over zijn hergroepering op het platteland, waar meer dan honderddertigduizend Israëli's in 148 nederzettingen wonen.

De Palestijnen verlangen bovendien een bindend schema voor de terugtrekking, maar de Israëli's behouden zich het recht voor de militaire hergroepering uit veiligheidsoverwegingen terug te draaien. De PLO wijst deze eis van de hand. Minister Peres zei gisteren echter 'geen enkele concessie met betrekking tot de veiligheid' te zullen doen.

De PLO is bevreesd dat Israël zich achter zijn veiligheidsbehoefte verschuilt om de Westoever op te delen. PLO-voorzitter Arafat staat op 'geografische continuïteit', aldus Palestijnse functionarissen.

Meer over