Streakers

Er rende zaterdagavond een streaker het hol van Mooi!Weer De Leeuw binnen, en wat een kind van vijf had kunnen voorspellen, gebeurde natuurlijk ook: de met leuzen tegen de vleesconsumptie beschilderde man werd nog net niet rauw door Paul de Leeuw opgevreten....

De gestripte dierenactivist zal er waarschijnlijk niet om malen. Het effect van zijn actie was tenslotte maximaal, maar dat was de hoon van het studiopubliek en de vileine opmerking van De Leeuw zelf direct erna ook: ‘Komkommerlul!’ Dat was evenwel nog slechts de primaire reactie op het incident. Want zal je zien dat ook de streaker de komende weken in het programma doorgroeit naar een cultstatus als die van ‘Adje’. En blijken we bovendien opnieuw met een acteur te maken te hebben gehad.

Hans Heijnen maakte vier jaar geleden al een mooie, tamelijk ingetogen film over het tragische leven van de Duitse schlagerzanger Rex Gildo. In Het uur van de wolf van de NPS portretteerde hij vrijdag de in Limburg zetelende Johnny Hoes, ooit de platenbaas van zulke uiteenlopende acts als de Zangeres zonder Naam, Doe Maar, Normaal, Armand, De Dijk en Frank Boeijen, en zelf beroemd geworden met de meezinger Och was ik maar bij moeder thuisgebleven.

In de categorie toppers behoort alleen Eddy Wally (‘bij leven al onsterfelijk’) nog tot zijn artiestenstal, maar Hoes (90) is gewend aan het incasseren van verlies: hij begroef inmiddels zijn vrouw en twee dochters en voerde jarenlang rechtszaken tegen zijn kleinkinderen die zijn platenstudio te gelde wilden maken. Heijnen trof in de Telstar Studio’s in Weert desondanks geen moegestreden oudje: het ‘bevleugelde’ gevoel dat daar iedere dag de nieuwe Frans Bauer of Jantje Smit kan binnenstappen, is er nog steeds.

Zaterdag en zondag (Life & cooking) naar de finale van Idols en de spin-off ervan gekeken. Aardige winnares, best wel gezellige tv-avond. Maar ik kon mijn ogen dus maar niet afhouden van jurylid Jerney Kaagman, die al 61 is maar er nog steeds wil uitzien als zeg een meisje van 23, met dat achter haar oren gestoken kapsel en die Joop ter Heul-uitdrukking op haar gezicht. Dat is eveneens een vorm van streaken, maar dan dus anderhalf uur achter elkaar, en met de inwendige persoon erbij geleverd. Een zinsbegoochelende kijkervaring.

Meer over