Straw en Clarke uit kabinet Blair

LONDEN (ANP) - De Britse minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw moet zijn ambt opgeven. Hij wordt fractieleider van de Labour-partij in het Lagerhuis. Dat meldde de Britse omroep BBC vrijdag.

Straw wordt opgevolgd door de huidige minister van Milieu, Margaret Beckett. De huidige fractievoorzitter Geoff Hoon, die minister van Defensie was tijdens het begin van de oorlog in Irak, wordt minister van Europese Zaken.

Premier Tony Blair besloot vrijdag tot de herschikking van het kabinet nadat de Labour-partij zware verliezen had geleden tijdens de lokale verkiezingen in Engeland.

Clarke

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Charles Clarke moet het veld ruimen. Premier Tony Blair heeft hem uit de regering gezet. Hij wordt opgevolgd door John Reid, die zijn ministerspost op Defensie verlaat.

Reid wordt op zijn beurt opgevolgd door de staatssecretaris van Financiën, Des Browne. Browne is een belangrijke medestander van Blairs beoogde opvolger, minister van Financiën Gordon Brown.

Zware druk

Clarke stond de afgelopen weken al onder zware druk om af te treden, nadat bekend was geworden dat meer dan duizend buitenlandse criminelen na hun gevangenisstraf niet waren uitgezet.

Vicepremier John Prescott, die afgelopen weken verwikkeld raakte in een seksschandaal, moet een deel van zijn portefeuille inleveren. De verantwoordelijkheid voor Volkhuisvesting en Stedelijke Ontwikkeling gaat naar een andere minister, maar Prescott blijft wel vicepremier. Hij geldt als de belangrijkste bemiddelaar tussen Blair en Brown, die zich geregeld verliezen in een openlijke machtsstrijd.

Straw

De voormalige Britse minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw gold als de gematigde kracht in de regering Blair. Straw was degene die zich tot de avond voor de inval in Irak bleef verzetten tegen gewapend ingrijpen tegen het regime van Saddam Hussein.

Hij vond dat de Verenigde Staten en Groot-Brittannië een tweede resolutie van de VN-Veiligheidsraad nodig hadden voor ze de ultieme stap konden nemen. Premier Tony Blair en de Amerikaanse president George Bush oordeelden daarentegen dat er keiharde bewijzen waren dat Saddam massavernietigingswapens had en besloten tot direct ingrijpen. De wapens zijn echter nooit gevonden.

Meer over