Strauss-Kahn vrijgesproken in prostitutiezaak

De juridische lijdensweg van Dominique Strauss-Kahn is ten einde. De rechtbank in Lille sprak hem vrijdag vrij van 'souteneurschap', een delict waarop maximaal tien jaar gevangenis staat. De zaak is op een enorm fiasco uitgelopen voor de rechters die het onderzoek hebben geleid. Van de veertien verdachten zijn er dertien vrijgesproken, onder wie de Belgische seksbaas Dominique Alderweireld, alias Dodo la Saumure. Slechts een verdachte kreeg een voorwaardelijke straf.

Peter Giesen
Strauss-Kahn op een foto uit februari vorig jaar. Beeld afp
Strauss-Kahn op een foto uit februari vorig jaar.Beeld afp

'Tout ça pour ça, al dat gedoe om niets. Wat een vernietiging', verzuchtte Dominique Strauss-Kahn, voor hij snel de rechtbank verliet.

De vrijspraak lag in de lijn van de verwachtingen. In februari had justitie al om vrijspraak gevraagd, nadat de rechtszaak tegen DSK niets had opgeleverd. Vast stond dat de voormalige topman van het Internationaal Monetair Fonds tussen 2008 en 2011 zeventien seksfeestjes vierde, waarvoor tenminste zeven prostituees werden aangevoerd. Volgens de Franse onderzoeksrechters was DSK de facto een souteneur als hij zou hebben geweten dat de vrouwen professionals waren. DSK hield echter vol dat hij van niets wist. Hij was slechts een 'libertijn' die van orgieën hield, al erkende hij dat hij bij tijd en wijle wat 'ruw' was in de seksuele omgang. Tijdens het proces werd al duidelijk dat de zaak als een nachtkaars uit zou gaan. Op geen enkele manier kon worden bewezen dat DSK op de hoogte was van het beroep van zijn sekspartners.

Dominique Strauss-Kahn leek in 2011 op weg naar het Elysée. Hij was de gedoodverfde socialistische kandidaat voor de presidentsverkiezingen en zou naar verwachting Nicolas Sarkozy verslaan. In mei 2011 kwam de toenmalige topman van het Internationaal Monetair Fonds in opspraak, toen een kamermeisje van het Sofitel in New York hem beschuldigde van verkrachting. In de strafzaak ging hij vrijuit wegens gebrek aan bewijs, een civiele zaak kocht hij af voor anderhalf miljoen dollar. In 2011 werd hij ook vrijgesproken voor poging tot verkrachting van de schrijfster Tristane Banon, al vond de rechter dat er wel sprake was geweest van 'seksuele agressie'.

Dominique Alderweireld. Beeld afp
Dominique Alderweireld.Beeld afp

Morele kruistocht

Volgens de advocaat van Dominique Strauss-Kahn was de rechtszaak een morele kruistocht. 'Men heeft het leven van een man ten toon gestald, zonder enig respect, zonder enig nut', aldus maître Richard Malka. Het proces leek een manier om het debat over prostitutie aan te zwengelen. Ter zitting vertelden twee voormalige prostituees hoe zij zich het brute gedrag van DSK moesten laten welgevallen. Door de status van de hoofdverdachte waren ze verzekerd van aandacht.

In Frankrijk woedt al enige tijd een felle discussie over prostitutie. Eind 2013 stemde de Assemblée Nationale voor een boete voor hoerenlopers, naar Zweeds model. De in meerderheid rechtse Senaat haalde er een streep door, maar gisteren ging de Assemblée opnieuw akkoord met de maatregel. De hoerenlopers boete gaat nu nog een keer naar de Senaat, waarna de Assemblée het laatste woord heeft.

Dominique Strauss-Kahn bij zijn appartement in Parijs. Beeld reuters
Dominique Strauss-Kahn bij zijn appartement in Parijs.Beeld reuters

Nieuwe vriendin

In 2014 leek DSK er weer aardig bovenop te zijn gekomen. Hij verscheen op societygelegenheden met zijn nieuwe vriendin, de pr-dame Myriam L'Affouir. Daarnaast richtte hij een beleggingsfonds op met de zakenman Thierry Leyne. Leyne bleek echter een oplichter die in oktober 2014 zelfmoord pleegde toen zijn malversaties aan het licht dreigden te komen.

Ondanks de vrijspraak heeft de rechtszaak in Lille de reputatie van DSK geen goed gedaan. Voor de rechtbank werd hij omschreven als een seksverslaafde die prostituees op hardhandige wijze benaderde, met een sterke voorkeur voor anaal verkeer, zonder zich om de vrouwen te bekommeren.

'Men kan spreken van verloren eer. Het kan jaren duren om zijn eer en waardigheid terug te vinden', zei Ivan Levaï, vriend van DSK, voor de Franse nieuwszender BFM TV. Een terugkeer in de politiek sloot hij uit. 'Deze affaire betekent het einde van zijn politieke ambities. Voor hem gaat een ander leven beginnen, en dat is maar beter ook', aldus Levaï.

Strauss-Khan eind 2012 in Jeruzalem met zijn nieuwe vriendin. Beeld photo_news
Strauss-Khan eind 2012 in Jeruzalem met zijn nieuwe vriendin.Beeld photo_news
Meer over