Stralende Zon

DOOR BERT WAGENDORP

Noord-Korea heeft weer een atoombom laten ontploffen. De kernproef in het noordoosten van het land leidde tot een aardbeving van 5.1 op de schaal van Richter, een stuk zwaarder dan de recente aardbevingen in ons eigen noordoosten.

Uit een toelichting op NOS.nl begreep ik, dat wanneer de Noord-Koreaanse bom zou zijn ontploft op het Mediacentrum, 'een groot deel van Hilversum zou zijn verwoest'. Waarmee pas écht inzichtelijk werd gemaakt met welke zieke geesten we hier eigenlijk hebben te maken.

De VN, de NAVO, de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Frans Timmermans veroordeelden de proef scherp. Onze minister van Buitenlandse Zaken zei dat we het regime sancties moeten opleggen zodat de leiders geen luxe producten meer kunnen kopen. 'Ik hoop dat dat pijn gaat doen', zei hij.

Dat denk ik wel. Kim Jong-un, de jonge leider van het land (29), rijdt nu nog in een Mercedes Benz 600, klokt naar verluidt Johnnie Walker-whisky achterover alsof het water is en rookt sigaretten van het merk Yves Saint Laurent. Hij heeft ook een iPone - of een HTC, dat was niet duidelijk toen er onlangs een foto van hem met mobiel naar buiten kwam.

De wereld staat kortom machteloos, tegen de megalomane fratsen van een landje waar de derde generatie Kim nu al 65 jaar de eigen bevolking uithongert en bovendien teistert met zwaar intimiderende Journaallezers. De Sacha de Boer van Noord-Korea blafte de kijkers gisteren toe dat de VS de vijandelijkheden moeten staken en dat Noord-Korea zich anders genoodzaakt ziet tot 'tweede, derde en volgende stappen'. Dat klonk naar de totale oorlog.

Kim Jong-un's vader Kim Jong-il werd wereldberoemd door de indringende wijze waarop hij naar dingen kon kijken. Na zijn overlijden, in 2011, werd hij bevorderd tot Eeuwig Algemeen Secretaris van de Arbeiderspartij. Zijn vader Kim Il-sung is sinds hij in 1994 stierf Eeuwig President van de Republiek.

Had Karl Marx geweten dat zijn heilsleer uiteindelijk alleen nog zou worden geconserveerd in een rijk van krankzinnigen, dan had hij ongetwijfeld afgezien van de publicatie van het Communistisch Manifest en Das Kapital.

Noord-Korea is een anachronisme, een in de tijd verdwaalde staat waaraan door geografische ligging en ingewikkelde geopolitieke machtsbalansen de historie is voorbijgegaan.

In januari hield Jongmyong-han Tonji - De Briljante Kameraad - een nieuwjaarstoespraak. Hij stond achter een monstrueuze bruine katheder en sprak om onduidelijke redenen in zes identieke microfoons - veel, voor een land met één staatsomroep. Er was geen publiek te zien, maar zo nu en dan weerklonk wel applaus.

Het was derderangs toneel en de Grote Leider had veel weg van een sukkelig jongetje dat een spreekbeurt houdt.

Jochie heeft jarenlang in Zwitserland gewoond en was verslingerd aan basketball, de NBA en Michael Jordan. Hij werd de nieuwe Grote Leider van zijn land omdat zijn broer Jong-na stiekem naar Disneyland in Tokyo was gegaan. Zijn andere broer Jong-chul was volgens zijn vader veel te verwijfd.

Alleenheersers, weten we al eeuwen, zien na verloop van tijd de groteske absurditeit waarin ze leven als de normaalste zaak van de wereld. Bij Kim Jong-un, de Schijnende Zon, is dat kennelijk al heel snel het geval.

Iemand heeft een raket en een kernbom en hij bedreigt de wereld - en het is geen slechte Hollywoodfilm over een maffe dictator in een land met een verzonnen naam, het is echt.

undefined

Meer over