Column

Straks zie je vanuit Lelystad een archipel aan de horizon

'Vanaf heden is Nederland een stuk land rijker', schreef collega Fleur Willemsen gisteren op volkskrant.nl. De woordkeuze (vooral dat 'vanaf heden') was perfect en paste precies bij het karakter van de gebeurtenis, namelijk de geboorte van een wadden-eiland in het Markermeer. Je hoorde meteen Philip Bloemendal (1918-1999) bij de heroïsche beelden in het Polygoonjournaal (1924-1987): 'Opnieuw heeft de zee het nakijken!'

Bert Wagendorp
Baggerschepen op het Markermeer. Het baggerschip Edax van Boskalis spuit slib op in het Markermeer. Het nieuwe land gaat de Marker Wadden vormen, een eilandengroep van 800 hectare. Het project van Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat zal vanaf 2018 te bezoeken zijn voor publiek. Beeld anp
Baggerschepen op het Markermeer. Het baggerschip Edax van Boskalis spuit slib op in het Markermeer. Het nieuwe land gaat de Marker Wadden vormen, een eilandengroep van 800 hectare. Het project van Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat zal vanaf 2018 te bezoeken zijn voor publiek.Beeld anp

Werkgeversvoorzitter Hans de Boer vergeleek het project 'Marker Wadden' twee jaar geleden al met de Deltawerken. Dat was overdreven, maar het gaf goed de sfeer weer. Eindelijk weer eens lekker land aan de golven ontworstelen. Harmen van der Veen van BNR Nieuwsradio wist gisteren de juiste snaar te raken met de opmerking dat God de wereld schiep, maar de Nederlander Nederland. Vroeger wist iedereen dat, maar die oud-Hollandse waarheid is in vergetelheid geraakt. En als we de zee toch weer eens wisten te bedwingen, zoals bij de aanleg van de Tweede Maasvlakte, las je daar vrij weinig Hollands heldenproza over. De geest van Adriaan Leeghwater en ir. Lely waait niet meer, de Zuiderzeeballade klinkt nog maar zelden op de radio.

Maar nu gaan we in het Markermeer weer een paar eilanden aanleggen - iemand had het zelfs over 'een archipel'. Schitterend woord. Hoe lang is het geleden dat we nog een archipel hadden, ergens in de Gordel van Smaragd? Straks zie je vanuit Lelystad een archipel aan de horizon. Je kunt erheen met een boot vanuit Bataviastad - met je eigen archipeljacht of als het flink vriest op de schaats. De cutterzuiger Edax zoog eerst even een tweede Suezkanaal en spuugt nu een eiland het Markermeer in. Dat blijft niet onopgemerkt in het buitenland. Daar willen ze natuurlijk ook graag een kakelverse archipel, gevormd met de laatste zuigmethodieken.

Het eerste eiland van de archipel wordt 300 hectare groot, zoiets als Rottumeroog, later komen er nog vier eilandjes van gezamenlijk 450 hectare bij. Toegegeven, dat is vrij schamel. Maar het gaat bij de Marker Wadden niet om extra landbouwgrond - dan hadden we destijds de Markerwaard wel aangelegd - maar om natuur. Op het nog naamloze hoofdeiland van Hollands Hawaii komt een haventje en natuurlijk een informatiecentrum. Uiteindelijk zal er ook wel een uitspanning met terras komen. En misschien een klein bungalowparkje. Ontbreken dergelijke zaken, dan geloven wij niet dat sprake is van een echt natuurgebied.

Hopelijk komen er bevers en otters naar de eilanden en wellicht steken reeën en moeflons met zwemdiploma over vanuit de Oostvaardersplassen. Mogelijk keert de visarend terug en zien we op de archipel weer eens een kroeskoppelikaan. Er is in elk geval al een boswachter, de heer Donker.

De financiering van de eilanden vindt onder meer plaats middels een forse donatie van de Postcodeloterij en via crowdfunding. Daaraan zie je wat er is veranderd sinds de aanleg van de Afsluitdijk en de Deltawerken. We zijn de gedurfde, grootschalige staatsaanpak kwijtgeraakt. De archipel kost 75 miljoen, evenveel als één JSF, en het is schrapen om het geld bij elkaar te krijgen. Dat is natuurlijk treurig.

We zijn klein gaan denken. Een jaar of tien geleden kwam de CDA-visionair Joop Atsma met het idee om een groot tulpvormig eiland aan te leggen voor de kust. Helaas nam niemand het serieus. Dat was best jammer, want het zag er vanuit de lucht best komisch uit en misschien waren we Denemarken wel gepasseerd op de lijst van kleinste EU-landen.

Laten we de Marker Wadden als een nieuw begin zien, als een ommekeer na slappe tijden. De Noordzee Archipel - cutterzuiger Edax is er klaar voor.

Meer over