'Straks valt er niets meer te lezen'

Na het plotse ontslag van de hoofdredacteur stapt een groot deel van Ruslands grootste nieuwssite op. Wat en wie zaten achter dat ontslag?

VAN ONZE CORRESPONDENT OLAF KOENS

MOSKOU - 'Nou, dit was het dan echt', schrijft hoofdredacteur Galina Timtsjenko op Facebook. Tien jaar lang stond ze aan het hoofd van Lenta.ru, Ruslands grootste nieuwssite. Woensdagmiddag werd ze aan de kant gezet. In een verklaring valt niet veel meer te lezen dan dat het een besluit is van Alexander Mamoet, de miljardair die eigenaar is van de holding waar Lenta.ru onder valt.

Sinds de oprichting in 1999 is Lenta.ru uitgegroeid tot een van de grootste publicaties in Rusland. De redactie heeft correspondenten dwars door de voormalige Sovjet-Unie, bijt zich vast in controversiële thema's, maakt web-documentaires en viel in 2012 in de prijzen voor de best ontworpen nieuwssite ter wereld. Met meer dan twee miljoen lezers per dag is de publicatie winstgevend en werkt de redactie al jaren als een magneet voor journalistiek talent.

Eerder op woensdag kreeg de redactie een waarschuwing van de Russische censor, het federale agentschap voor massacommunicatie. De uitgebreide interviews met de leiders van de extreemrechtse Oekraïense protestbeweging 'Rechtse Sector' zouden in strijd zijn met wetgeving tegen extremisme en terreur. Veel journalisten maken zich zorgen over de terugslag van de crisis op de Krim. Het agressieve buitenlandse beleid moet ook intern consequenties hebben. Wie niet de lijn volgt die het Kremlin uitzet, krijgt het moeilijk.

Toch past het ontslag van Timtsjenko in een patroon dat al langer aan de gang is. De laatste bastions van persvrijheid worden keihard aangepakt. Televisiestation Dozjd kreeg een maand geleden de wacht aangezegd door kabelaars, bij het onafhankelijke radiostation Echo Moskvy is een 'curator' uit het Kremlin aangesteld. Zelfs het staatspersbureau Ria Novosti werd de afgelopen maanden wegens kritische berichtgeving per decreet opgeheven.

Timtsjenko's opvolger is Aleksej Goreslavski, een journalist die eerder aan het roer stond van een krant die nauwe banden heeft met het Kremlin. 'Het ontslaan van een onafhankelijke hoofdredacteur en de benoeming van een marionet uit het Kremlin is op zich al een overtreding van de wet op de persvrijheid', laat de redactie van Lenta.ru weten in een ongekend felle verklaring. 'We wisten dat men ook voor ons zou komen.' Ten minste 70 redacteuren kondigden hun vertrek aan. 'Het is geen ramp dat wij straks nergens meer kunnen werken, de ramp is dat er straks niets meer te lezen valt.'

G7 waarschuwt Poetin

De G7, de organisatie van grote industrielanden, heeft Moskou opgeroepen te stoppen met het 'annexeren' van de Krim en het referendum over aansluiting van deze regio bij Rusland tegen te houden. Als de Krim zich daadwerkelijk los- maakt van Oekraïne zullen de industrielanden 'gemeenschappelijk en individueel maatregelen'nemen. Het referendum van zondag, waarbij de inwoners van de Krim wordt gevraagd of ze bij Rusland willen horen, is volgens de G7 een schending van de Oekraïense grondwet. De regionale regering op de Krim trok zich daar niets van aan en ging gisteren door met de voorbereidingen voor afscheiding. De Russische president Poetin sprak telefonisch met een leider van de Krim-Tataren. Veel Tataren zijn tegen aansluiting bij Rusland.

undefined

Meer over