Strafrechtelijk onderzoek naar crash met Zwitserse straaljager

De Koninklijke Marechaussee en de luchtvaartpolitie beginnen in opdracht van het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek naar de vliegtuigcrash in het Friese plaatsje Bitgum. Dat meldt de Marechaussee. Een Zwitsers stuntvliegtuig stortte donderdag neer na een lichte botsing in de lucht met een ander toestel.

Redactie
null Beeld ANP
Beeld ANP

Donderdagmiddag stortte een straaljager neer in een vijver vlakbij de Friese plaats Bitgum. Het wrak van de straaljager kwam terecht in de berm en vloog in brand, maar de brandweer had het vuur al gauw onder controle.

De piloot van het vliegtuig heeft zichzelf in veiligheid kunnen brengen door gebruik te maken van zijn schietstoel, zo zeggen ooggetuigen, en kwam terecht in een kassencomplex. Met onbekende verwondingen is hij overgebracht naar een ziekenhuis, maar hij maakt het naar omstandigheden goed. Er zijn geen andere slachtoffers gevallen.

Brand onder controle

De gecrashte F-5 is een toestel van een Zwitsers stuntteam, meldt de veiligheidsregio. De straaljager was in Leeuwarden omdat de Luchtmachtdagen daar dit weekend worden gehouden. Het gaat om een straaljager van het type Northrop F-5, dat in gebruik was voor stunt- en demonstratievluchten.

De Luchtmachtdagen op Vliegbasis Leeuwarden gaan vrijdag en zaterdag door, ondanks de crash. Dat heeft Fred Crone, de burgemeester van Leeuwarden donderdagavond bekendgemaakt op een persconferentie.

Patrouille Suisse

Het toestel maakte deel uit van de Patrouille Suisse, een team van stuntvliegers van de Zwitserse luchtmacht. De Zwitserse waaghalzen vormen een van de stuntteams die deze week in Nederland zijn voor de Luchtmachtdagen, die vrijdag en zaterdag op Vliegbasis Leeuwarden plaatsvinden. Onder meer demonstraties van de stuntteams Belgische Red Devils en Patrouille de France staan ook op het programma.

De Patrouille Suisse werd in 1964 opgericht en is een van de vier showteams van de luchtmacht van het Alpenland. De toestellen - met knalrode vleugels en het witte Zwitserse kruis bovenop - worden altijd gevlogen door piloten in actieve dienst, die de stuntshows naast hun reguliere taken uitvoeren. De showteams vliegen met verschillende soorten toestellen, waaronder de F-5E, waarvan er donderdag een neerstortte.

De F-5E is een lichte jachtbommenwerper van de Amerikaanse fabrikant Northrop. Begin jaren zeventig vond de eerste vlucht plaats. Het toestel bleek populair onder de bondgenoten van de Verenigde Staten, onder meer vanwege de relatief lage aanschaf- en onderhoudskosten. De Zwitserse F-5E-vloot zou eigenlijk worden vervangen door moderne Gripen-straaljagers van het Zweedse Saab, maar in een referendum in 2014 wees de Zwitserse bevolking die aankoop af.

null Beeld
Beeld
Meer over