NieuwsCAR

Strafhof Centraal-Afrikaanse Republiek begint onderzoek naar mogelijke misdaden tegen de menselijkheid

Een speciaal strafhof voor de ergste misdaden die zijn gepleegd in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) zal volgende week zijn onderzoek beginnen. Najat Rochdi, humanitair coördinator voor de Verenigde Naties in het gebied, heeft dit maandag bekendgemaakt in Genève.

null Beeld AFP
Beeld AFP

In een vorig jaar gepubliceerd VN-rapport werd een lange reeks verkrachtingen, verminkingen, plunderingen en folteringen beschreven, van 2003 tot 2015 gepleegd door gewapende groepen en opeenvolgende regeringen. Mogelijk is er sprake van misdaden tegen de menselijkheid.

Dodelijke schermutselingen nemen op het ogenblik weer toe in de Centraal-Afrikaanse Republiek. De staat verliest zijn greep op de ontwikkelingen en vooral het interreligieus geweld is opgelaaid. Eerder deze maand stierven minstens 26 mensen bij een aanval door niet-geïdentificeerde gewapende mannen op een kerk in de hoofdstad Bangui.

Het zogeheten hybride tribunaal werd in 2015 opgericht door toenmalige overgangspresident Catherine Samba-Panzav. Het bestaat uit nationale zowel als internationale rechters en zal werken op grond van nationaal en internationaal recht. Het hof valt niet rechtstreeks onder het gezag van de Verenigde Naties, maar zal wel nauw met de VN samenwerken. De VN hebben al veel invloed gehad bij de voorbereidingen.

Ongeveer tweeduizend politiemensen van de VN staan de lokale autoriteiten bij met het arresteren van verdachten, van wie sommigen belangrijke maatschappelijke posities hebben of hadden. ‘Arrestaties zijn al gaande’, aldus Rochdi.

‘Een rechtssysteem creëren dat geloofwaardig is en legitiem en dat werkt’, voegde ze eraan toe, ‘is voor ons de enige manier om uit de vreselijke cyclus van wraak te komen. Vandaar dit speciale strafhof.’ Als het hof niet spoedig aan de gang gaat, zei ze, zouden sommige mensen naar het land kunnen terugkeren om het recht in eigen hand te nemen.

Meer over