Straatfobie te lijf op straat

De Angst Dwang en Fobie stichting begint volgend jaar een zelfhulpcursus voor mensen met angst- en depressieve klachten. De cursus wordt gegeven door ervaringsdeskundige begeleiders, die worden gecoacht door een professionele psychotherapeut.

De bedoeling is dat mensen gedurende een aantal weken met behulp van oefeningen leren stap voor stap hun angsten de baas te worden.


'Iemand met straatfobie gaat bijvoorbeeld eerst op straat voor zijn deur staan. De volgende keer loopt hij tot de hoek van de straat. Het voordeel van de groep is, dat men elkaars angsten en fobieën begrijpt, maar ook elkaar kan steunen, stimuleren en tips geven,' zegt cursusleidster Tineke Kuipers op grond van eerdere ervaringen tegen het blad PSY.


De combinatie van angst en depressie komt vaak voor, bleek uit een grootschalige studie die het onderzoeksconsortium NESDA (Nederlandse Studie naar Depressie en Angst) heeft gedaan.


Ongeveer de helft van de patiënten is op hetzelfde moment angstig en depressief, terwijl de overlap in de loop van een heel leven zelfs 70 procent is. Hulpverleners, huisarts, patiënten en hun omgeving weten dat lang niet altijd. MvH


Meer over