Stormloop op een chip en twee usb-poorten op moederbord

DOOR ERIK BLOEM

AMSTERDAM - Binnen enkele minuten was de eerste voorraad woensdagochtend uitverkocht: een pc ter waarde van 26 euro en ter grote van een visitekaartje. Hij heeft niet het gelikte uiterlijk van een smartphone, noch het intrinsieke gebruiksgemak van een tablet. De Raspberry Pi is niet veel meer dan een chip en twee usb-poorten op een moederbord. De poorten die als gebouwen rond een plein op het groene paneel staan, zullen vooral avonturiers die hun desktop weleens openschroeven bekend voorkomen.

En dat is precies het publiek waar de initiatiefnemers het op hebben voorzien. Met de voorverkoop van de mini-pc's aan een eerste lichting liefhebbers hoopt de stichting achter het apparaatje de soft- en hardware van de computers sneller te kunnen verfijnen. De Raspberry Pi Foundation wil de systeempjes uiteindelijk verkopen aan onderwijsinstellingen, zodat kinderen op een toegankelijke manier kunnen leren programmeren.

De eerste lichting van tienduizend stuks was binnen enkele minuten uitverkocht. Vrijwilligers uit de academische wereld en lieden uit de Britse technologische industrie hebben de Raspberry Pi ontwikkeld. Ze gaven de productie en distributie uit handen aan twee Britse bedrijven: Premier Farnell en RS Components. De productie is in China.

De Nederlandse vestiging van RS Components in Haarlem was gisteren al overspoeld met aanvragen. Over een week verwachten ze weer te kunnen leveren.

Om de Raspberry, die draait op het gratis besturingssysteem Linux, te laten werken heb je alleen je eigen toetsenbord, muis en beeldscherm nodig. De televisie kan overigens uitstekend dienst doen voor het laatste. Via het apparaatje kun je probleemloos films van je eigen externe harde schijf afspelen. Ook kan een video van de iPhone of iPad naar de monitor worden gestuurd waar de Raspberry aanhangt, een dienst die Apple via het veel duurdere Apple TV ook biedt.

je

undefined

Meer over