NIEUWSSTORM CIARA

Storm Ciara: KLM schrapt voor zondag veertig vluchten, voetbalwedstrijden afgelast

Het KNMI heeft voor zondagmiddag code oranje afgekondigd: gevaarlijk of extreem weer, met risico op schade, letsel of veel overlast.

null Beeld ANP
Beeld ANP

KLM heeft voor zondag veertig Europese vluchten geannuleerd wegens de naderende storm Ciara. Het gaat om twintig inkomende en twintig uitgaande vluchten op Schiphol, zegt een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij.

Door de weersverwachtingen kunnen passagiers van KLM, Air France en Delta Air Lines hun vlucht omboeken. Dat geldt voor vluchten op zondag, maandag en dinsdag.

Schiphol waarschuwde eerder al dat reizigers rekening moeten houden met vertragingen of geannuleerde vluchten. Het vliegveld adviseert reizigers om de actuele vluchtorganisatie te checken of contact op te nemen met de maatschappij waarbij is geboekt.

Brussels Airport schapt vluchten die vanaf 17.00 uur vanaf Zaventem zouden vertrekken. Op de Brusselse vluchthaven gaan zeker 58 lijnvluchten niet door. Het is niet uitgesloten dat nog meer vluchten vervallen. Brussels Airport raadt reizigers daarom aan om voor vertrek online te checken of hun reis doorgaat.

De BBC meldt dat internationaal vliegveld Londen Heathrow een aangepast vluchtschema heeft aangekondigd. Vliegmaatschappij British Airways biedt alle passagiers die voor zondag een binnenlandse of Europese vlucht hebben geboekt vanaf Londen Heathrow, Gatwick en City, de mogelijkheid die om te boeken. Hiermee anticipeert de luchtvaartmaatschappij op mogelijke annuleringen.

Zondag wel treinen

ProRail en NS hebben zaterdag besloten om zondagochtend gewoon met de geplande treindienstregeling te beginnen. Het KNMI heeft voor het hele land code oranje afgegeven. Er worden zware windstoten verwacht.

Op zondag rijden er altijd al minder treinen. Wel kunnen ritten worden geschrapt als het weer daar toe aanleiding geeft. Ook is het mogelijk dat in delen van het land het treinverkeer tijdelijk gecontroleerd wordt stilgelegd. ‘We adviseren reizigers het weerbericht in de gaten te houden en vlak voor vertrek de NS Reisplanner te raadplegen’, zegt een NS-woordvoerder.

Omgevallen bomen of geknapte bovenleidingen kunnen leiden tot hinder voor de reiziger. Extra storingsmonteurs zijn paraat en er staan hulplocomotieven klaar. Op het hoogtepunt van de storm, om 14 uur, schrappen de NS en Prorail uit voorzorg enkele Intercity-ritten tussen Den Helder en Zaandam.

Geen voetbal

De vier wedstrijden van zondag in de eredivisie gaan niet door. Met het oog op de storm heeft de KNVB de duels afgelast .

Het gaat om de duels FC Utrecht - Ajax, AZ - Feyenoord, Sparta Rotterdam - ADO Den Haag en FC Emmen - FC Twente. De KNVB zegt die beslissing te hebben genomen na uitvoerig overleg met de clubs, gemeenten en politie. Wegens de verwachte weersomstandigheden kan de veiligheid van supporters en spelers niet worden gegarandeerd. Ook de wedstrijden in het gehele landelijke amateurvoetbal gaan zondag niet door.

Windstoten tot 100 km per uur

Het KNMI heeft voor zondag code oranje afgekondigd. Bij code oranje is er grote kans op gevaarlijk of extreem weer, met risico op schade, letsel of veel overlast. De maatregel geldt vanaf het tweede deel van de middag wegens zeer zware windstoten. Het hele land krijgt zondagochtend en in de eerste helft van de middag te maken met zware windstoten van 75 tot 100 km per uur.

Vanaf de tweede helft van de middag neemt de wind verder toe en komen er in het noordwesten zeer zware windstoten van 100 tot 120 kilometer per uur voor. Verder landinwaarts zijn pas in de avond zeer zware windstoten mogelijk, vooral bij zware buien. Later zondagavond en in de nacht naar maandag verdwijnen de zeer zware windstoten.

Niet het bos in

Ciara woedde zaterdagochtend nog voor de Canadese kust, maar trekt binnen een dag de Atlantische Oceaan over. Dat is ongekend snel, zegt Weeronline. ‘Aan de kust kun je zondag op de pier moeite hebben om goed te blijven staan. In Scheveningen is het rond 15.00 uur vloed. Het water is bij een zuidwesterstorm wel minder hoog dan bij een storm uit het westen tot noordwesten’, aldus het weerbureau. ‘Doordat in rivieren stroomopwaarts al veel regen is gevallen en het water door de storm moeilijker wordt afgevoerd hebben rivieren te maken met hoog water.’

Weeronline waarschuwt het verkeer op de weg voor plotselinge, harde windstoten. Ook zal de storm waarschijnlijk schade veroorzaken aan huizen en andere gebouwen en kunnen zondag bomen omwaaien. Vanaf de middag geldt het advies niet het bos in te gaan.

Meer over