Opinie

'Stopformulier' tegen discriminerende politie is een dom idee

De ingezonden lezersbrieven van maandag 20 juni.

null Beeld anp
Beeld anp

Voer dat domme stopformulier niet in!

Bij het lezen van het artikel ''Stopformulier' moet discriminatie door politie tegengaan in grote steden' (Ten eerste, 17 juni) moest ik even terug denken aan de tijd toen de uitdrukking 'etnisch profileren' nog niet was uitgevonden. Met betrekking tot staande houding golden destijds voor politiemensen precies dezelfde wettelijke regels als nu. Ook bij de uitvoering daarvan gelden nog altijd twee, onlosmakelijk met elkaar verbonden elementen: gezond diendersverstand en vakmatige intuïtie.

In plaats van het maar verder aanwakkeren van de bureaucratie met het invoeren van een of ander van wantrouwen getuigend stopformulier, zou ik de gemeentelijke politici die dit willen invoeren het volgende alternatief willen aanbevelen: trek eens een keer het dienderspak aan en loop/fiets dan niet alleen op een zonnige zondagochtend, maar ook bij nacht en ontij, een paar uur met een diender mee. Zodoende kunt u vanuit de voorste linie zelf zien en horen wat er op straat zoal aan de hand kan zijn. Uiteraard evenzeer hoe die politieman daarop reageert.

Wellicht levert een dergelijk experiment bij diezelfde politici een wat realistischer begrip op voor het doen en laten van het hedendaagse diendersgilde. Wellicht voorkomt dat dan dat ze een dom stopformulier gaan invoeren.

J.A.Blaauw, oud-hoofdcommissaris van politie in Rotterdam, Berkel en Rodenrijs

Steekje los

Wat een geweldig interview met Neurowetenschapper Dean Burnett (Sir Edmund, 18 juni). Leerzaam, nuttig, geruststellend en het leven in een notendop.

Zo kom je erachter dat je idioot gedrag eigenlijk heel normaal is en het steekje wat los zit niet erg is.

Dat scheelt weer een hoop tijd, zorgen, therapie en geld. Daar heeft een mens wat aan. Dank u wel.

Len Koetsier, Groningen

Dean Burnett. Beeld Adrie Mouthaan
Dean Burnett.Beeld Adrie Mouthaan

Briljante opening

"Op de tweede verdieping van een modern pand in Leiden doen wetenschappers onderzoek naar de ziekte langzaam fietsen. (...) Het medicijn is epo."

Ik zou graag een prijs uitreiken voor deze briljante opening. De lichte ironie, wat wereld-op-zijn-kop en voilà; zin om verder te lezen.

En dat in een tijd dat alles wat ook maar riekt naar sportzomer mij acuut eczeem bezorgt. Bij gebrek aan die prijs dan maar een diepe buiging voor Ellen de Visser.

Mark Omvlee, Amsterdam

Samentrekking

De heer Boogaard (O&D, 18 juni) verzoekt terecht om een zorgvuldiger gebruik van het Nederlands taalgebruik, als voorbeeld van onjuist taalgebruik wijst hij op een verkeerde samentrekking van een afkorting met een woord: hsl-lijn.

Deze verkeerde samentrekkingen gebeuren wel vaker in de Volkskrant, zoals enkele recente voorbeelden laten zien: AEX-index, hbo-onderwijs, ISBN-nummer, ozb-belasting, apk-keuring, bommoeder, hiv-virus, it-technologie.

P. Post, Arnhem

Beatrijs

Nou, er moet mij even iets van het hart. Ruim veertig jaar geleden ben ik drie keer bevallen. Twee keer thuis en één keer in het ziekenhuis. alle bevallingen goed verlopen, maar inderdaad: thuis is leuker.

Dus was ik, tot vandaag, ook een sympathisant van Beatrijs Smulders. Na het lezen van het interview met haar in uw Magazine echter, krijg ik alsnog het gevoel dat ik alles indertijd fout heb gedaan, dat al die verheven gevoelens mij niet deelachtig zijn geworden en dat mijn vagina niet levenslang is blijven opspringen bij de loutere herinnering aan de bevalling van mijn drie zonen.

Ik heb het artikel met stijgende verbazing gelezen en het enige wat ik dacht toen ik het uit had, was: (met alle respect) Dat wijf is gek, die zal je toch aan je kraambed krijgen!

Anneke Klok, Bergen

Beatrijs Smulders. Beeld Sanne de Wilde
Beatrijs Smulders.Beeld Sanne de Wilde

Stekkerkennis

De cartoon van Collignon afgelopen zaterdag illustreert (ongewild) waarom de EU als federale staat een mislukking moet worden. De Britse stekker die niet past bij de rest is een Amerikaanse; Collignon weet blijkbaar niet dat ze in het Verenigd Koninkrijk een zeer degelijke driepoot gebruiken, weliswaar ook met 110 V.

Dat is symptomatisch voor het gebrek aan kennis van de Europese burgers voor het reilen en zeilen van de andere Europese landen. Zonder Europees volk kan er nooit een werkende, democratische federale staat komen zoals gewenst door de politieke elites.

Hans de Pater, Delft

De cartoon van Collignon. Beeld Jos Collignon
De cartoon van Collignon.Beeld Jos Collignon

ADHD

Wat een verademing om een genuanceerd stuk over ADHD te lezen (Vonk, 18 juni). Ik heb twee kinderen. De een heeft een hoofd dat anders werkt en de ander darmen die anders werken. Beiden gebruiken medicijnen om de symptomen te bestrijden. De medicijnen genezen niet.

Niemand heeft ooit de diagnose van mijn jongste met darmproblemen in twijfel getrokken of iets gezegd over zijn medicijngebruik. Maar bij mijn oudste trekken mensen de diagnose in twijfel en hebben zij allemaal een mening over de medicatie, zonder te vragen naar zijn problemen die hij al vanaf jongs af aan ervaart. Ook hij was net als Tamar rustig en slim. Hierdoor zijn zijn problemen altijd toegeschreven aan een gebrek aan uitdaging vanwege zijn hogere intelligentie. De diagnose is pas een jaar geleden bij hem gesteld.

Maar wat een verschil maakt dit! Niet alleen begrijpt hij waarom hij is zoals hij is, ook kan hij door medicijnen te gebruiken meer van school meekrijgen en makkelijker zijn taken afmaken. Daarnaast leert hij met valkuilen omgaan. Zijn zelfvertrouwen en zelfacceptatie zijn enorm gegroeid.

Dus de volgende keer dat iemand u schoorvoetend vertelt dat zijn kind ADHD heeft, toon empathie en begrip zoals u bij elke andere diagnose ook zou doen.

Gre Daalemmer, Almere

Meer over