Stop geld in banen en niet in een ouderenambassadeur

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 14 april.

Ambassadeur ouderenwerkloosheid en oud-international John de Wolf.Beeld anp

Brief van de dag: Je kunt trainen tot je een ons weegt

Graag sluit ik (58, hoogopgeleid, ondanks mooi cv enkele jaren werkloos) me aan bij Margje van der Leeuw (O&D, 12 april). Natuurlijk zitten die werkloze 50-plussers niet op de bank, wat een onzin. Ik doe drie dagen per week vrijwilligerswerk, ben actief als amateurmusicus, onderhoud een volkstuin en ben twee jaar geleden een studie begonnen omdat ik via omscholing tot eerstegraadsdocent Nederlands nog wel kans op werk lijk te maken. Dat werk begint nu inderdaad een beetje te komen, ik heb het geluk dat ik toevallig in een hoek zit waar nog mogelijkheden zijn.

Jammer is wel dat ik uit de statistieken van werklozen en bijstandsgerechtigden verdwenen ben: de hypotheek werd onbetaalbaar dus moest ik mijn huis verkopen; vanwege alle nadelen van de bijstand leek het op de lange duur voordeliger om te gaan samenwonen, hoewel we liever waren blijven latten. Dus bijstand opgezegd in ruil voor een toeslag op zijn AOW, maar na enkele maanden blijkt die teniet te worden gedaan door een korting op zijn pensioen (dat stond nergens). Nu blijk ik ook de lerarenbeurs niet meer te krijgen omdat ik een partner met inkomen heb! Mijn partner draait nu volledig op voor mijn levensonderhoud, studiekosten en het mondjesmaat aflossen van schulden.

Maar los van dit alles: waarom maakt niemand dit simpele rekensommetje? Als er niet meer banen komen, komen er ook niet meer mensen aan het werk. Je kunt mensen trainen tot je een ons weegt maar er krijgt er altijd maar één die baan. En in de praktijk is dat vaak een jongere.

Al die trainingen en ook zo'n ambassadeur als voetballer John de Wolf zijn weggegooid geld. Creëer er banen mee!

Lieneke van der Schoot, Breda

Wiebes raar bezig

Het plotse dreigen met hoge boetes bij belastingontwijking(-ontduiking) door minister Wiebes als reactie op het nieuws doet nogal vreemd aan als je bedenkt dat zijn Belastingdienst zelf grote bedrijven in Nederland helpt onze belasting te ontwijken (Economie, 13 april).

Zoals bij Starbucks, dat met behulp van bedenkelijke boekhoudkundige constructies jaarlijks voor tientallen miljoen gematst wordt, waarna dit kapitaal via Nederlandse brievenbusfirma's naar het buitenland weggesluisd wordt. Zelfs nadat Wiebes door de EU is teruggefloten, blijft hij hierin volharden. Laat staan dat hij boetes gaat uitdelen aan dergelijke bedrijven.

Dit valt niet uit te leggen: het Nederlandse 'klootjesvolk' manen toch vooral hun belastingformulier goed in te vullen en ondertussen zelf grote kapitaalkrachtige bedrijven helpen de belasting te ontduiken.

Een oproer door verontwaardigde burgers over dergelijke rechtsongelijkheid, zoals net in IJsland, lijkt me dan ook zeer logisch.

R. Schaap, Leiden

Eric Wiebes.Beeld anp

Erdogan

Kan iemand mij uitleggen wat de bewering dat Erdogan een geitenneuker zou zijn en orale seks met schapen zou hebben, met vrije meningsuiting te maken heeft? Deze onzin heeft alleen maar tot gevolg dat veel Turken zich mede aangevallen zullen voelen en de kant van 'hun' Erdogan kiezen. Kom liever met echte argumenten tegen zijn beleid van repressie.

Met beledigen bereik je nooit iets.

Bert Buitink, Sint Pancras

Praatles

Koeman geeft praatles aan spelers (Sport, 13 april). Helemaal eens met Ronald Koeman. Maarrrr, dit geldt niet alleen voor spelers: een hele generatie dreigt te verdwijnen onder iPads, smartphones, koptelefoons en wat al niet meer.

Ton Stoelinga, Alphen aan den Rijn

Eerlijke handel

Ik kon mijn ogen niet geloven toen ik zaterdagochtend het nieuws bekeek. Stichting Max Havelaar werd in de media ten onrechte in verband gebracht met Solidaridad, de ontwikkelingsorganisatie die in de Panama Papers wordt genoemd.

De sensationele, onjuiste berichten vlogen over het internet. Eerst in Nederland, later in andere landen. Dit had niet hoeven gebeuren als een simpele feitencheck was uitgevoerd. We hebben direct actie ondernomen. De fout werd gelukkig erkend door de redacties en onmiddellijk gecorrigeerd. Ik vind het journalistieke onderzoekswerk rondom de Panama Papers waardevol. Belastingontduiking en -ontwijking ligt mede aan de grondslag van de groeiende ongelijkheid in de wereld. Deze ongelijkheid is ook wat Fairtrade aanpakt door eerlijke handel te promoten. De fouten die gemaakt zijn beschadigen niet alleen ons, maar ook de geloofwaardigheid van het belangrijke journalistieke werk over de Panama Papers.

Peter d'Angremond, directeur Stichting Max Havelaar

Solistisch optreden

Europese Commissie bezorgd over solistisch optreden (Ten eerste, 13 april). Ha, gelukkig, dacht ik toen ik dat las: al die arme vluchtelingen in mensonwaardige kampen op de Brennerpas, meer mensen maken zich zorgen. Helaas heb ik buiten de waard gerekend: de Commissie maakt zich zorgen over het eventuele verlies voor de handel tussen Duitsland en Italië.

Marije Bevelander, Rotterdam

Karatetrap

Zlatan Ibrahimovic draait zijn hand niet om voor een karatetrap (Ten eerste, 13 april). Hier worden krijgskunsten op een hoop gegooid: de voetballer heeft een zwarte band in taekwondo. Net zoals voetbal geen rugby is, is taekwondo (Koreaans) geen karate (Japans). Dus.

Ilia Neudecker, 3de dan karate, Leiden

Zlatan Ibrahimovi¿.Beeld afp
Meer over