Stoom, rook en regen

Korte inhoud van het voorafgaande. Na een tip van een lezer kwamen we in het bezit van een water smoker van Amerikaanse makelij, waarin je voedsel tegelijkertijd kunt roken en stomen....

ADRIAAN DE BOER

Het in elkaar zetten kost een halfuur: handgrepen aan deksel en behuizing schroeven, de drie pootjes (tevens steuntjes voor de brandstofbak onderin) bevestigen, de thermometer aanbrengen die Warm, Ideal of Hot aangeeft, de steuntjes voor waterbak en grillrekjes vastzetten, deurtje afhangen.

Alles leek zaterdagavond goed te gaan. Het ding buitengezet, volgens voorschrift de onderste bak gevuld met barbecuebriketten en daar de brand in gejaagd. Als ze beginnen te gloeien moeten daar een paar blokjes onbehandeld hout op, die een uur of twee in water (of wijn) hebben gelegen. In principe is elke onbehandelde houtsoort te gebruiken: een tak uit tuin of bos, openhaardhout van een paar gulden. In de speciaalzaak ben je voor een zakje met bijvoorbeeld mesquitehout ('ideaal voor kip, vis en groente') al snel 25 gulden kwijt. Beukenhout is geliefd, daar wordt ook paling op gerookt, zegt de verkoper. Verlekkerd memoreert hij het onovertroffen aroma van eikenhout afkomstig van afgedankte Schotse whiskyvaten, maar zulke partijtjes zijn helaas schaars.

De waterbak gevuld met kokend water. Op het rek het voedsel gelegd, deksel erop. Kleine rooksluiers kringelen speels vanonder de deksel omhoog - en de thermometernaald wijst Ideal aan - als onverwacht een krachtige onweersbui de zwarte behuizing begint te geselen. De temperatuur in World's #1 Charcoal Water Smoker & Grill daalt in een oogwenk dramatisch. Als bezoekers op een quarantaine-afdeling staren we machteloos door het raam naar het druipende apparaat.

De patiënt blijkt taai. Zodra de regen afneemt, stijgt de binnentemperatuur weer en na vijf kwartier zijn de maïskolven klaar, de tomaathelften (met olijfolie en zout), en de gemarineerde champignons (olijfolie, ketjap, balsamico-azijn en stroop). Een kwartier later is de kalkoenfilet gaar, nog eens een half uur later het stuk beenham dat rauw op het rooster ging. Het malse vlees heeft een goede rooksmaak.

Van de maïskorrels maakten we met gamba's, citroensap, ketjap, mayonaise, ui en paprika een salade volgens aanwijzingen van Lora Brody, wier Plugged In - The Definitive Guide to the 20 Best Kitchen Appliances ons op het spoor van de rookstomer zette.

Adriaan de Boer

Meer over