Stoofschotel met aubergine en rundvlees

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: aubergine met rundvlees (hoofdgerecht, voor 4 personen).

null Beeld
Beeld

Het toeval wilde dat ik met wat schoolpleinmoeders al een kookafspraak had staan, toen ik Un buku (Eveline Stoel, Uitgeverij Kosmos, 34,99 euro) in handen kreeg. Het boek belooft authentieke Surinaamse familierecepten.

In Suriname wonen verschillende bevolkingsgroepen en die hebben allemaal hun eigen versie van een bepaald gerecht. Zo ook in dit mooie boek. De foto's en verhalen - de famiri tori's - zijn prachtig en de recepten zien er voor mij, als Hollandse, prima uit. Maar schoolpleinmoeder D. - met haar voeten in Nederland en haar hart in Suriname - vindt niet alles even authentiek. 'De eerste roti in het boek is echt te Europees! Je moet de kerrie niet bakken en het ei juist wel!' Gelukkig staan er verschillende versies in. Allemaal even authentiek en allemaal nét even anders. Ook anders dan de versie van D., die wij moeders die middag maakten.

Ik maakte meer gerechten uit Un buku. Allemaal lekker, maar zeker deze stoofschotel met aubergine.

Ingrediënten

500 g sucadelappen
Scheut azijn
4 aubergines
2 uien
4 teentjes knoflook
2 tomaten
1 of 2 madame-jeanettes
Zonnebloemolie
4 eetl. zoute ketjap (asin)

Bereiding

Was het vlees in water met een scheut azijn. Dit is om de bacteriën eraf te spoelen. Dep droog met keukenpapier. Snijd het vlees in dobbelstenen en kook 30 minuten in gezouten water. Schep het schuim eraf. Giet het vlees af - gebruik het kookwater voor soep - en laat afkoelen. Was de aubergines. Schil ze met een dunschiller en snijd ze eerst in repen en daarna in blokjes. Snipper de ui, hak de knoflook fijn en snijd de tomaat in stukjes.

Dan de peper: madame-jeanettes zijn echt heet. De capsaïcine - de stof die uw tong laat denken dat hij in brand staat - is lastig van uw handen af te wassen. Mocht u daarna aan uw oog of neus zitten, dan denken ook die dat ze in brand staan. Ik neem geen risico en draag plastic handschoenen tijdens het weghalen van zaadlijsten, pitjes en het fijnhakken van de pepers. Wilt u dat niet? Smeer uw handen dan in met wat olie voor u ze met zeep wast: de capsaïcine is op die manier makkelijker te verwijderen. Ik vind één peper voldoende voor dit gerecht, maar als u van pittig houdt, kunt u er ook twee nemen.

Verhit de olie in een braadpan en bak het vlees op hoge temperatuur rondom bruin en knapperig. Doe ui en knoflook erbij en roerbak een paar minuten. Voeg tomaat en peper toe, roer en laat weer een paar minuten bakken. Doe vervolgens de aubergine en de ketjap erbij. Schep op hoog vuur een paar keer om, zet het vuur laag, doe het deksel op de pan en laat nog anderhalf uur zachtjes stoven. Het vlees is dan gaar, maar nog steeds knapperig. Eet met rijst.

Meer over