Stolichny Bank in opspraak na moord op Let

De president van de Russische Stolichny Bank in Amsterdam, A. Smolensky, is donderdagochtend bij De Nederlandsche Bank om uitleg gevraagd over een eventuele relatie tussen de bank en de affaire rond de vorige week in Amsterdam vermoorde Letse crimineel Viktor Balulis....

ANP

AMSTERDAM

De op Tweede Pinksterdag voor zijn woning doodgeschoten Balulis - in Letland beschouwd als de grote baas van een criminele bende - woonde in hetzelfde huis als de directeur van de Stolichny Bank in Amsterdam, A. Drovossekov. De woning is eigendom van twee Letten die in hun eigen land terechtstaan voor criminele handelingen.

Smolensky en Drovossekov waren donderdagochtend tijdens een persconferentie in Amsterdam zeer ontstemd over de beschuldigingen als zou de bank in contact staan met criminele organisaties. Smolensky zei met directeur De Swaan van DNB te hebben gesproken over de commissarissen en de accountants van zijn bank.

Stolichny Bank, sinds de overname van Agroprom in Rusland omgedoopt in SBS-Agro, wil zich in Nederland sterker gaan manifesteren als financier van handel in agrarische producten tussen Nederland en Rusland en van agro-projecten.

In Nederland startte Stolichny Bank in 1994. De bank heeft in Nederland ruim 300 cliënten en verdiende in het afgelopen jaar 307 duizend gulden tegen een verlies van 1,6 miljoen gulden in 1995.

Meer over