Stokkende economie tempert fusiedrift

Het aantal bedrijfsovernames en fusies is drastisch gedaald sinds het topjaar 2000. Ook de waarde van deze acquisities zijn in de eerste helft van dit jaar met ruim 50 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2001....

In de eerste zes maanden van dit jaar kochten bedrijven voor 448 miljard dollar (453 euro), tegenover ruim 1020 miljard dollar vorig jaar. In 2000 telde KPMG meer dan 15 duizend bedrijfsovernames.

In het eerste halfjaar van 2002 vonden er volgens de onderzoekers nog maar 8340 transacties plaats. 'Voor een vergelijkbaar laag niveau van fusies en overnames moeten we terug tot voor 1997', stelt het bedrijf.

Het actiefst bleven ondernemingen in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk. In Zuid-Oost Azië werd het minst geïnvesteerd door het overnemen van bedrijven. Daar daalde de transactiewaarde met 76 procent.

West-Europa deed het het minst slecht.

Vooral in de ICT-sector en in de detailhandel hadden fors minder fusies en overnames plaats. Verder werden er vooral minder grote overeenkomsten afgesloten. In de middenmarkt, transacties onder de 1 miljard dollar, viel de waardeafname met 44 procent relatief mee.

KPMG voorziet dat bedrijven hun concurrentiepositie in de toekomst op een andere manier gaan versterken. De concentratie van ondernemingen zal doorgaan, maar eerder door samenwerkingsverbanden en allianties.

'We zien momenteel het laagste peil in activiteit van de laatste vijf jaar', schrijft KPMG.

De onderzoekers hadden net als anderen gehoopt op een ommekeer in 2002, maar die heeft zich nog niet voorgedaan. KPMG verwacht nu een geleidelijk herstel. Dat zal beginnen in West-Europa en later doorzetten in Noord-Amerika en Zuid-Oost Azië. 'Maar dit zal niet voor volgend jaar zijn',

tekenen de onderzoekers aan.

Ook de aarzelende terugkeer van de interesse in een beursgang ziet KPMG als een hoopvol signaal van het einde van de economische neergang. Maar 'of dit een stijging in de overname-activiteiten met zich meebrengt is nog maar de vraag', zeggen de onderzoekers van KPMG.

Meer over