Stoffelijke resten geborgen op rampplek MH17

Nederlandse onderzoekers hebben vandaag in het rampgebied van de MH17 in het oosten van Oekraïne weer stoffelijke resten geborgen. Dat heeft premier Mark Rutte bekendgemaakt na afloop van de ministerraad. Ook zijn deze week vijf slachtoffers van de ramp geïdentificeerd.

Redactie
Restanten van het toestel op de rampplek. Beeld ANP
Restanten van het toestel op de rampplek.Beeld ANP

De omstandigheden waren vandaag gunstig, zodat de Nederlanders samen met de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) naar de rampplek konden gaan.

De stoffelijke resten worden volgens protocol overgebracht naar de oostelijke stad Charkov. Na een eerste check worden ze vervolgens overgebracht naar Nederland, aldus Rutte. Wanneer dat gebeurt, is nog niet bekend.

Nederland, Maleisië en Australië, de zwaarst getroffen landen, werken volgens Rutte vanaf het begin samen om de stoffelijke overschotten en bezittingen van slachtoffers terug te halen, onderzoek naar de toedracht van de ramp te doen en strafrechtelijk onderzoek te verrichten. De landen hopen de nabestaanden daardoor zo veel mogelijk troost te bieden. 'Het is een zeer moeilijke opgave', zei Rutte.

De toestand ter plaatse is complex en chaotisch. Elke dag wordt opnieuw bekeken wat daar mogelijk is. De veiligheid van mensen ter plekke staat voorop, benadrukte de premier.

289 slachtoffers geïdentificeerd

Deze week zijn nog vijf slachtoffers van de rampvlucht geïdentificeerd, onder wie vier met de Nederlandse nationaliteit. In totaal zijn er nu 289 slachtoffers geïdentificeerd. Dat heeft het Ministerie van Veiligheid en Justitie vandaag bekend gemaakt. Welke identiteit het niet-Nederlandse slachtoffer heeft wordt op verzoek van de ambassades van de betrokken landen niet bekend gemaakt.

Het vliegtuig van Malaysia Airlines werd op 17 juli neergeschoten. Alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, kwamen om het leven.

Meer over