Stoere-mannenmissie

Worden vader en zoon in de kou kameraden? De geharde mannen van De Jong gaan op avontuur in IJsland.

Weken vantevoren worden de nachten maar alvast afgeteld. Nog twintig, veertien, zes en uiteindelijk nog maar één te gaan en dan is het zover. Zoontje van acht vertrekt met zijn vader naar IJsland om er een paar spectaculaire avonturen te beleven. Een tocht per sneeuwscooter op de hoogvlakten. Zwemmen in de warme, geothermische Blue Lagoon. Wandelen tussen spuitende geisers en bij de Gullfoss-watervallen. En het mooist van alles: een 'walvissafari' ver uit de kust van Grindavik op het schiereiland Reykjanes.

Kortom, een echte stoeremannenmissie, met ook nog een nobele bijbedoeling: het versterken van de vader-zoonband. Er daagt zelfs iets van een markt. De reisbranche ziet dat werkende vaders zoveel tijd kwijt zijn aan hun baan dat tijd met hun kroost schaars is. Quality time wiler wel eens bij inschieten.

Vaders die de tijdgeest aanvoelen en dus beseffen dat jongens in de huidige samenleving niet meer zoveel kansen krijgen om hun masculiene dadendrang te ontplooien, slaan met zo'n IJslandtrip twee vliegen in één klap. Kerels smeden hun onderlinge hechte band, hun kameraadschap, per slot van rekening door samen actie te ondernemen, uitdagingen aan te gaan en zware beproevingen te doorstaan.

Dat zijn zaken die je als stadse vader maar beter zo serieus mogelijk kunt nemen. Dat wordt al duidelijk wanneer we in een 'iets' te lichte buitensportgarderobe voet zetten in Reykjavik. Het is voor de tijd van het jaar nét even wat kouder dan we op grond van onze voorinformatie hadden verondersteld. Mijn collega-ontdekkingsreiziger overdrijft niet als hij op straat bij deze en gene local een ijspegel onder de neus waarneemt. Zoals we ook al snel in de gaten hebben dat het krankzinnige aantal winkels dat mutsen, sjaals, dassen, gewatteerde jacks en bergschoenen verkoopt, elkaar niet al te zeer in de weg zal zitten. Je hebt niet gauw te veel breiwol, fleece en dons aan je lijf als je op IJsland werk gaat maken van je avontuurszin.

Lees verder op pagina 2.

undefined

Meer over