Volkskrant AvondWoensdag 7 oktober

Stint keert twee jaar na dodelijk ongeluk terug op de weg | Waarom het debat tussen reservepresidenten Pence en Harris – nu opeens – zo belangrijk is

Edwin Renzen, de maker van de Stint. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Edwin Renzen, de maker van de Stint.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Nieuws

Stint keert twee jaar na dodelijk ongeluk terug op de weg
De Stint keert binnenkort terug op de weg. Volgens minister Van Nieuwenhuizen zijn er geen beletsels meer om de elektrische bolderkar, die twee jaar stilstond na het dodelijk ongeluk in Oss, nog langer aan de kant te houden.

Advies: koloniale roofkunst Nederlandse musea moet terug naar land van herkomst
Kunst en historische voorwerpen die door Nederland uit voormalige kolonies zijn geroofd, moeten zonder enige voorwaarden aan die landen worden teruggegeven als daar om wordt gevraagd. Dat adviseert een commissie die zich boog over koloniaal roofgoed in Nederlandse musea.

Voorstel evenementensector: met sneltests vooraf kan publiek weer terugkeren
Onderwerp bezoekers aan een sneltest en het publiek kan weer terugkeren naar de stadions en andere accommodaties, is het plan van de evenementensector.

De vernieuwde coronawet is stukken beter, vindt de Kamer – maar is-ie goed genoeg?
Zelden was de Tweede Kamer het zo eens: de ‘coronawet 3.0' is een heel stuk beter dan de versie waarmee minister De Jonge op de proppen kwam. Toch laten de meest geharnaste tegenstanders zich nog niet overtuigen.

Live – Twee weken geen alcohol voor Schotten in pubs en restaurants | Bijna 5.000 nieuwe besmettingen
De Schotten kunnen vanaf komend weekeinde ruim twee weken lang geen alcoholische dranken nuttigen in kroegen of restaurants. En met bijna vijfduizend nieuwe besmettingen is er nog geen indicatie dat het coronavirus in Nederland op zijn retour is. Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

Voorbereidingen voor het debat tussen de vicepresidentskandidaten.  Beeld EPA
Voorbereidingen voor het debat tussen de vicepresidentskandidaten.Beeld EPA

Aanraders

Waarom het debat tussen reservepresidenten Pence en Harris – nu opeens – zo belangrijk is
Meestal zijn debatten tussen Amerikaanse vicepresidentskandidaten niet van groot belang, maar dit jaar is alles anders. Het is een reële optie dat we vanavond de toekomstig president zien optreden.

De jurist die de commissie naar koloniaal roofgoed leidde: ‘Het gaat hier over onrecht en onderdrukking’
Lilian Gonçalves-Ho Kang You aarzelde geen seconde toen ze werd gevraagd om de commissie naar koloniaal roofgoed te leiden. ‘De eenvoud van dit standpunt heeft ook het grote voordeel dat het duidelijkheid schept.’

De eerste coronazaken voor de rechter: boetes kunnen lager en een beetje chillen is geen samenkomst
Tegen opgelegde coronaboetes zijn voor de rechter verschillende argumenten aangevoerd. Nu de eerste vonnissen zijn gewezen, is de vraag: welk verweer houdt stand? En wanneer kom je niet onder die boete uit?

Van Dries van Agt tot Mark Rutte: de laatste vraag kwam altijd van Julius Vischjager (1937-2020)
Hij noemde zich een ‘nar’ van het Binnenhof: als enig medewerker van zijn eigen, handgeschreven krant stelde Julius Vischjager steevast de laatste vraag aan de premier. Begin deze week overleed Vischjager op 83-jarige leeftijd.

Wie goed kijkt, ziet in de filmgeschiedenis overal het glibberige spoor van de octopus
De nieuwe docu My Octopus Teacher laat de (schijnbaar wederzijdse) liefde zien tussen een man en een octopus. Wie goed kijkt, ziet een inktspoor door de hele filmgeschiedenis. Wat is zo wonderlijk aan het weekdier?

Column: Mannen die ‘vrouwtje’ zeggen en over zichzelf spreken in de derde persoon: ze bestaan blijkbaar nog
Sylvia Witteman stond net haar fiets te fotograferen toen ze werd opgeschrikt door Robbie, die rook naar ‘afgewerkt Kanon-bier en een lang niet verschoond bed.’ Gelukkig kwam een opgejaagde meerkoet tussen beiden.

Meer over