nieuwsstikstofuitspraak

Stikstofuitspraak hindert opnieuw regeringsplannen: verhoging maximumsnelheid A2 van de baan

De zogeheten ‘stikstofuitspraak’ van de Raad van State verhindert wederom een regeringsvoornemen: de maximumsnelheid op de A2 tussen Amsterdam en Utrecht zal voorlopig niet worden verhoogd van 100 naar 130 kilometer per uur. Dat meldt minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur.

Nu mogen automobilisten op de A2 tussen zeven uur 's avonds en 's ochtends wel 130 kilometer per uur rijden.  Beeld Marcel van den Bergh
Nu mogen automobilisten op de A2 tussen zeven uur 's avonds en 's ochtends wel 130 kilometer per uur rijden.Beeld Marcel van den Bergh

Het besluit vloeit voort uit een uitspraak van de Raad van State van mei dit jaar. Daarin keurde de hoogste bestuursrechter het stikstofbeleid van de overheid af. Daarna zette de Raad onder meer een streep door de verbreding van de A27, de uitbreiding van ongeveer 120 veehouderijen en een woonwijk bij Roermond. Nu sneuvelt dus ook het voornemen de maximumsnelheid op de A2 te verhogen, hoewel het dit keer de minister zelf is die ingrijpt.

De bedoeling van de overheid was de maximumsnelheid te verhogen naar 130 kilometer per uur, nu al de toegestane snelheid tussen zeven uur ’s avonds en zes uur ’s ochtends. Ter voorbereiding was al begonnen met werkzaamheden, zoals het leggen van stiller asfalt.

Er zijn nog meer snelwegen waar de maximumsnelheid om dezelfde reden moet worden verlaagd. Delen van de A1, de A28 en de A50 rondom de Veluwe krijgen weer een limiet van 120, waar dat eerder juist was verhoogd naar 130. De wijzigingen gaan in per 1 oktober. Het gaat om de A1 tussen de aansluiting Barneveld en knooppunt Beekbergen, de A28 tussen de aansluiting Strand Nulde en de aansluiting Strand Horst, de A28 tussen de aansluiting Strand Horst en knooppunt Hattemerbroek en de A50 tussen knooppunt Beekbergen en de aansluiting Epe. Het verkeersbesluit was voor deze wegen nog niet onherroepelijk. Uiterlijk 1 oktober worden volgens Van Nieuwenhuizen de verkeersborden aangepast.

null Beeld

De ‘stikstofuitspraak’ en de man erachter
Dit stikstofuitspraak heeft grote gevolgen voor voorgenomen infrastructuurprojecten en bouwplannen, analyseerde verslaggever Yvonne Hofs onlangs. Ze sprak ook met de man die een cruciale rol speelde in die uitspraak van de Raad van State: de 69-jarige chemicus Johan Vollenbroek uit Nijmegen. Die nu bekendstaat als ‘de man die Nederland op slot heeft gezet’.

Meer over