Stijlvolle zege Tsjizjov in prestigeduel

Aleksej Tsjizjov heeft zich bij het WK dammen in Zwartsluis naast Aleksandr Georgiev aan de kop genesteld. Hij won zaterdag stijlvol het prestigeduel tegen Aleksandr Schwarzman terwijl Georgiev moest toezien hoe Edvard Boezjinski in het eindspel ontsnapte....

Van onze dammedewerker Egbert van Hattem

De achtste ronde speelde zich voor dag en dauw af. Al om negen uur zaten de wereldtoppers achter de borden omdat de zalen van Hotel Zwartewater in de avond voor feestactiviteiten vrijgemaakt moesten zijn.

Ondanks het vroege uur maakten Tsjizjov en Schwarzman er een meeslepend duel van. Tsjizjov aast op de punten omdat hij bezorgd is over het scorende vermogen dat Aleksandr Georgiev in dit toernooi aan de dag legt. In Georgiev ziet de onttroonde wereldkampioen zijn grootste concurrent.

De Nederlanders Heusdens en Thijssen hebben in tegenstelling tot Rob Clerc weliswaar al een 'bijzondere' overwinning binnen, maar zij moeten van Tsjizjov eerst aantonen dat zij hun vorm drie volle weken kunnen vasthouden.

Ook bijzonder, in uitslag én in kwaliteit, was de overwinning die Ton Sijbrands in de zesde ronde had geboekt op Gérard Jansen. Over Sijbrands' kansen op de allerhoogste klassering heeft Tsjizjov zijn mening echter nog niet gevormd.

'Natuurlijk is hij kanshebber op de wereldtitel, kijk maar naar de manier waarop hij Jansen heeft verslagen. Sijbrands kiest zijn tegenstanders uit. Tegen Jansen speelt hij graag scherp, omdat hij eerder goede resultaten tegen hem heeft behaald.

'In andere partijen is hij soms snel tevreden met remise. Als hij het toernooi wil winnen moet hij volgens mij vaker voluitgaan.'

De partij tegen Schwarzman kende ongewone spanningen, waarmee Tsjizjov zelf geen praktijkervaring zei te hebben. Er was een klassieke structuur, maar die was toch weer heel apart door verre randschijven van zwart (veld 36) en wit (veld 16).

De twee Russen waren lange tijd aan elkaar gewaagd, maar Tsjizjov wist Schwarzman wel voor enkele dilemma's in de opbouw te plaatsen. Tsjizjov: 'Wit kwam in zetdwang door een dreiging met een kleine combinatie en een tweede dreiging die er aan zat te komen.' Schwarzman moest 'loslaten' en offerde een schijf om een snelle zwarte doorbraak te verijdelen.

Kans op herstel kreeg de Moskoviet vervolgens niet meer, omdat Tsjizjov de plusschijf terugofferde en zo een viervoudige oppositie afdwong.

Na afloop was Schwarzman opmerkelijk sportief. Hij had graag willen rechtzetten wat hij tijdens het WK in Moskou tekort was gekomen. Toen was Tsjizjov ternauwernood ontsnapt. Schwarzman: 'Tsjizjov heeft uitstekend gespeeld en alles goed gezien. Met deze nederlaag heb ik geen enkel probleem.'

Na zijn eigen winstpartij steeg de tevredenheid van Tsjizjov nog verder, toen bleek dat Georgiev tegen Boezjinski met niet meer dan een punt genoegen moest nemen. In de tijdnoodfase leek de wereldkampioen zijn structurele initiatief in beslissend voordeel te hebben omgezet.

Behalve schijfwinst in een stand met wederzijds één dam, hadden twee witte schijven sterk de neiging om tot promotie te komen. Boezjinski perkte de hand- en spandiensten van de witte dam echter op knappe wijze in en voorkwam daarmee dat het zover kon komen.

Meer over