Stijlanalyse leidt tot wilde koppen

Economisch Statistische Berichten, kortweg ESB, is het vakblad van de economen. Vorige week had het blad een coverstory over de prestaties van beleggingsfondsen....

De oppervlakkige lezer hoefde niet veel meer te weten: opnieuw een onderzoek waarin wordt aangetoond dat beleggingsfondsen onder de maat presteren. Beleggingsdeskundigen lijken geen ander onderwerp te weten.

Het artikel is geschreven door twee medewerkers van de Katholieke Universiteit Brabant (KUB) en één medwerker van de Erasmus Universiteit. Is het onzinnig om je geld in een beleggingsfonds te stoppen zoals ESB wil doen geloven?

'Neen', zegt mede-auteur Jenke ter Horst van de KUB te Tilburg. 'Het ligt genuanceerder. De aankondiging op de omslag noch de kop boven het artikel zijn van onze hand. In bepaalde gevallen kunnen beleggingsfondsen wel degelijk voordelen bieden voor beleggers. Uit kostenoverweging bijvoorbeeld. Voor een kleine belegger is het nauwelijks mogelijk zelf een breed gespreide portefeuille samen te stellen.'

Volgens het artikel moeten de rendementen van de beleggingsfondsen niet zonder meer worden vergeleken met de index. Over de laatste vijf jaar hebben de meeste wereldwijd beleggende fondsen het beter gedaan dan de index, de wereldindex van Morgan Stanley Capital International (MSCI). Maar die uitkomst is geflatteerd: het is niet het resultaat van betere aandelenkeuzes, maar wordt veroorzaakt door een andere beleggingsstijl. Zo beleggen Nederlandse fondsen relatief weinig in het Verre Oosten. 'Indien de wegingen voor regio's worden aangepast, dan wordt voor tien grote Nederlandse fondsen geen betere prestatie gevonden', zegt Ter Horst. Stijlanalyse heet deze nieuwe onderzoeksmethode. ESB kan er lekker wild op koppen.

Meer over