Stijladvies voor een man-repeller avant la lettre

Jossine Modderman en Arno Kantelberg geven elke week ongevraagd stijladvies aan bekende mensen.

Arno Kantelberg
null Beeld
Beeld

Arjen Lubach

Sinds een aflevering van Adieu God?, eerder dit jaar uitgezonden door de EO, weten we dat hij van zijn geloof is gevallen. Dat is jammer, want weinigen kunnen het woord 'christen' zo fraai uitspreken als Arjen Lubach. Alleen Erik van Muiswinkel die Jan Mulder nadoet komt enigszins in de buurt - het zal met Groningse wortels te maken hebben.

Arjen Lubach, 36 pas, is een verademing op de treurbuis, vanwege die zeldzame combinatie van intelligentie, een goed humeur en zelfspot. Hij is overtuigd anti-monarchist, dus ik schud 'm hier de hand, maar ook als republikein heb je de plicht de punten kledingtechnisch op de i te zetten. Zijn hoge schouders smeken om maatwerk. Omdat hij relatief nekloos is, blijft de schade beperkt, maar die ruimte van 1,72 centimeter tussen overhemdboord en jasje blijven er 1,72 te veel. Ik hoor nu lezers mopperen over spijkers op laag water, maar we streven naar perfectie, je wil van die 8 toch een 9 maken, althans, ik wel.

null Beeld Novum RegioFoto
Beeld Novum RegioFoto

Zijn jasjes zijn op het eerste oog veilig van kleur (veel donkerblauw en grijs), maar bij nadere beschouwing duikt er vaak een ruitje op. Leuk. De maatvoering houdt hij kort en snappy, gelijk zijn witzen. Lubach beoefent ook nog de toonkunst en kan schrijven als de beste, dus we hebben hier van doen met een heuse homo universalis, gelukkig eentje met de das knap gestropt. Fijn begin van het weekend, dit.

Arno Kantelberg, hoofdredacteur Esquire

Harmke Pijpers

Er zijn mensen die schrikken van de onbewogen uitstraling van deze eloquente en precies articulerende journalist, maar ik hoor daar niet bij. Niet alleen is deze grande dame nog elke zaterdag te horen over gezondheidszaken op BNR Nieuwsradio, ze is ook nog zo opvallend en stijlvol als was zij decennia jonger dan de bijna 70 jaar die ze nu telt. (Geen kwaad woord over senioren, maar in Holland is het vaak: hoe wijzer, hoe muisgrijzer).

Ja, ik ben een grote fan van Harmke Pijpers, dat moge duidelijk zijn. Veel vrijzinniger tref je ze namelijk niet en dat is een kopje thee waaraan ik me graag laaf. Haar signatuur - donkere bob, dramatisch opgemaakte ogen en duivelsrode lippen - draagt ze met een standvastigheid van heb ik jou daar. En dan heb ik het nog niet over haar kledingstijl. Wederom niet van dramatiek gespeend, gezien de vaak grote sjaalkragen en aperte voorliefde voor struisveren en ander nepgevogelte. Heerlijk.

null Beeld Eva Roefs
Beeld Eva Roefs

Is er dan niets om deze man-repeller avant la lettre (u weet: vrouwen wier stijl mannen angst aanjaagt) te adviseren? Ik zou niet durven. Hoewel, misschien zou het verrassingselement bij Pijpers van wat stof ontdaan kunnen worden. Het is allemaal wel érg herkenbaar. Doe eens nog gekker en gooi een babyroze, gebreide wollen robe om u heen. Met sjaalkraag, natuurlijk. Gewoon voor de gein.

Jossine Modderman, hoofdredacteur LINDAnieuws.nl

Meer over