Stiefkindje is óók goed voor aardrijkskunde

Dit voetbalverslag gaat een beetje over dit voetbalverslag, want als de Roemeense voetballers van Ceahlaul Piatra Neamt alleen voor de oefening naar Groningen waren gekomen, had er geen haan naar gekraaid....

Van onze verslaggever

Bart Jungmann

GRONINGEN

Maar aan de Zaagmuldersweg stond zaterdagavond voor FC Groningen kwalificatie voor de achtste finales van de Intertoto Cup op het spel - met de Roemenen als winnaar dank zij een 0-0 gelijkspel.

Dat de Volkskrant erop af kwam, zal ze bij FC Groningen een zorg zijn. Maar Studio Sport opende er zijn zaterdagse rubriek mee en dat is, met alle sponsorbelangen, natuurlijk andere koek. Zoals de penningmeester ook met veel blijdschap kennis kon geven van bijna zevenduizend toeschouwers voor dit veredeld trainingspotje. 'Ik denk dat ze zich bij de andere clubs nog wel eens achter hun oren zullen krabben', zei trainer Westerhof.

De tijd is voorbij dat er schamper over de Intertoto werd gesproken. Het stiefkindje van de Europese competities heeft een commerciële injectie gekregen en omroepen maken er graag zendtijd voor vrij, want in de slag om de kijkersgunst is voetbal een krachtig wapen.

Studio Sport reisde zelfs met Heerenveen naar Wales om de aandoenlijke sukkelaars van Ton Pentre op hun plaats te zetten. En Duitsland 1 maakte het zaterdag helemaal dol door het duel tussen Köln en Tottenham Hotspur rechtstreeks uit te zenden. De 8-0 uitslag zal de kijkers plezier hebben gedaan, maar zegt meer over de instelling van de al uitgeschakelde Spurs dan over de kracht van Köln.

Dan werd er in Groningen tenminste nog strijd geleverd. De gasten uit Piatra Neamt, een stadje in het Moldavische deel van Roemenië (Intertoto is goed voor de aardrijkskunde), traden aan als aanvoerder van groep negen, alle drie de wedstrijden gewonnen met nog geen doelpunt tegen. Groningen had één keer een gelijkspel moeten toestaan (tegen het Belgische Beveren) en wilde dus een één op het intertotoformulier. Dat lukte niet en de FC werd uitgeschakeld.

Westerhof moest het zaterdag stellen zonder spits Bombarda die vorige week een rode kaart kreeg in de strijd tegen de Belgen. Harris Huizingh stond in de spits en de deze week van FC Utrecht overgenomen Edwin de Kruyff werd als rechtsbuiten geposteerd. Helemaal aan de andere kant van het veld stond nog een nieuweling: Roël Liefden, linksback en gekocht van Dordrecht dat zo langzamerhand wel een filiaal van FC Groningen lijkt. Dean Gorré en Romano Sion zijn van Dordtse komaf en Warry van Wattum stond er vorig seizoen nog onder contract.

De laatste zou wel eens een gouden greep kunnen blijken te zijn. Hij vormt een mooi koppel met Koeman, waarbij ze afwisselend middenveld en verdediging bezetten. De Groningse aanvallen beginnen met een uitworp van Lodewijks, waarna veelal Van Wattum of Koeman de regie op zich neemt.

Tegen Ceahlaul Piatra Neamt had dat voor rust al tastbaar resultaat moeten opleveren. Koeman en Sion misten twee kansen. Gorré werd ten onrechte door de Ierse scheidsrechter Byrne schuldig bevonden aan het hinderen van keeper Lefter. Hij zag zijn treffer geannuleerd.

Ceahlaul onderscheidde zich in de eerste helft met enkele snelle tegenstoten, maar daaraan kwamen de Roemenen na rust niet meer toe. Groningen perste er nog een heus offensief uit, maar Koeman gaf een lobje te weinig hoogte en invaller Stokkingreef trachtte tevergeefs de bal door de benen van Lefter te schieten.

Het enthousiasme werd echter beloond met luid applaus. Groningen heeft een loyaal publiek dat bovendien getuige was geweest van een aardige wedstrijd. Dat is ook de charme van de Intertoto. Oefenwedstrijden krijgen extra cachet en in deze tijd van het jaar is het natuurlijk al gauw fijn langs de lijn.

Toch is het voor Westerhof nog geen uitgemaakte zaak dat Groningen zich volgend jaar weer waagt aan de Intertoto. Het lokaas van de UEFA Cup (de beste twee intertotisten verdienen een ticket) is aan hem niet besteed. 'De kans daarop is zó klein.'

De spelers van Groningen stonden ook niet bepaald te springen, want de vakantie duurde wel erg kort op deze manier. Maar toen het bestuur duidelijk had gemaakt welke financiële voordelen aan deelname kleefden, werd niet langer gemekkerd. Het startgeld was voldoende om uit de reiskosten te komen en met de tweede plaats in groep negen is ruim 45 duizend gulden verdiend.

Westerhof zelf hoefde niet met geld gepaaid te worden om enthousiast te worden over de Intertoto Cup. 'Het is eens wat anders dan de geijkte manier van voorbereiden.' Het verschil zit hem vooral in de 'piekbelasting', zegt Westerhof. 'Normaal ligt-ie in deze tijd van het jaar op de training, nu lag-ie op de wedstrijden.'

Westerhof verwacht niet dat zijn ploeg in de competitie nog een terugslag krijgt van deze vroege inspanning. Hij zegt dat we de arbeid-rust-verhouding rustig aan hem kunnen toevertrouwen.

GRONINGEN: Intertoto-Cup. Groep 9: Groningen - Ceahlul Piatra Neamt (Roe) 0-0. Scheidsrechter: Byrne (Ier). Toeschouwers: 6850. Gele kaart: De Kruyff (Groningen), Ionescu, Manea, Axinia (Neamt).

Groningen: Lodewijks; Liefden, Veenhof, Van Wattum en Gall (82. Stokkingreef); Beerens, Koeman en Gorré; De Kruyff (87. Bos), Huizingh en Sion.

Eindstand: C.P. Neamt 4-10 (6-0), Groningen 4-8 (7-3), SK Beveren 4-4 (6-8), Boby Brno 4-3 (6-9), E. Tirnovo 4-3 (4-9).

Meer over