NieuwsDonald Trump

Stichting van Trump heft zichzelf op nadat rechtszaak ‘patroon van illegale activiteit’ blootlegt

Donald Trump heeft ermee ingestemd zijn persoonlijke liefdadigheidsinstelling op te heffen, na beschuldigingen dat hij deze misbruikte voor zijn eigen zakelijke en politieke belangen. De Amerikaanse president zou onder andere geld van de stichting hebben gebruikt om rechtszaken tegen een van zijn bedrijven af te kopen. 

De Amerikaanse president met twee van zijn kinderen: Ivanka (links) en Donald jr.  Beeld null
De Amerikaanse president met twee van zijn kinderen: Ivanka (links) en Donald jr.

Het nieuws werd dinsdag aangekondigd door de procureur-generaal van de stad New York, Barbara Underwood, die in juni al naar de rechter was gestapt om de ontbinding van de stichting te eisen. Trump reageerde destijds woest op Twitter tegen de ‘vuile New Yorkse Democraten’ die volgens hem achter de aanklacht zitten. Hij zei toen dat hij onder geen beding van plan was om in ‘deze belachelijke zaak’ te schikken.

Dat gebeurt nu toch: beide partijen hebben volgens Underwood afgesproken dat de bezittingen van de stichting worden overgeheveld naar andere goede doelen, die door haar moeten worden goedgekeurd. ‘Onze aanklacht heeft een schokkend patroon van illegale activiteiten van deze stichting blootgelegd’, zei Underwood dinsdag in een verklaring.

Met de schikking komt geen einde aan de rechtszaak tegen Trump en zijn kinderen Donald jr, Ivanka en Eric. Underwood eist dat er miljoenen dollars worden terugbetaald. Verder wil zij dat Trump en zijn kinderen de komende tien jaar geen leiding meer geven aan een liefdadigheidsinstelling – wat een enorme vernedering zou zijn voor de president.

Chequeboekje

‘De Trump Foundation functioneerde feitelijk als een chequeboekje voor Trumps politieke en zakelijke belangen’, aldus Underwood dinsdag. Zo bepaalde Trumps campagneleider Corey Lewandowski tijdens de verkiezingscampagne in 2016 waar het geld van de stichting heenging, terwijl het voor dergelijke instellingen uitdrukkelijk verboden is om zich met politieke activiteiten bezig te houden.

Een van de ergste beschuldigingen is dat de stichting 85-duizend euro zou hebben gebruikt om van een claim tegen het Mar-A-Lago-resort af te komen. Daarnaast kocht de stichting op een veiling voor een kinderfonds voor ruim achtduizend euro een portret van Trump, dat vervolgens in een van zijn golfresorts werd opgehangen.

Trump zelf zou sinds 2008 geen cent aan de stichting hebben gedoneerd.

Meer over