Stewardozen

Fulltime levensgenieters in Dubai, een aanval op windmolens en een (nieuwe) verloren generatie.

PAUL ONKENHOUT

De foto van de week staat in Vrij Nederland. Vier opgedirkte dames poseren in de haven van Dubai. Bhartie, Coby, Margriet en Esther zijn de welgestelde 'Gooische vrouwen' in de woestijn.

De een is 'fulltime levensgenieter', de ander stelt verheugd vast dat er elke avond wel een event is van Armani of Gucci. Marieke: 'Ik ben een stewardoos zoals de meeste vrouwen in Oasis. Want zowat alle piloten hebben een stewardess geschaakt.'

In deze Arabische hoorn des overvloeds, thuisland van ongeveer vierduizend Nederlanders, nemen de dames het er goed van. 'Het gaat om showen wat je hebt, met alle franje en bling bling erbij.' Zoals zo vaak is niet alles wat het lijkt: 'Volgens mijn arts is zeventig procent van de vrouwen in Dubai aan de antidepressiva.'

Dat zal hoogleraar sociale psychologie Ap Dijksterhuis, gespecialiseerd in 'geluk', niet verbazen. Elsevier interviewde hem.

'Er is helemaal geen relatie tussen geld en geluk (...). Het heeft geen zin om meer geld of materiële zaken te willen, want het stopt nooit. Je hebt iets nieuws en dan ben je een paar uur blij, en dan wil je alweer iets nieuws. Je kunt beter kiezen voor iets immaterieels.' Hopelijk doen de vrouwen in Dubai hier hun voordeel mee.

De Groene Amsterdammer en Elsevier schrijven over (duurzame) energie. De Groene zet hoog in: vier auteurs werkten aan een tien pagina's tellend verhaal over (vooral) fossiele brandstoffen.

Elsevier opent de aanval op de windmolens. Ze verwoesten het landschap, slurpen subsidie en zetten geen zoden aan de dijk. Het voornemen van Nederland om in 2020 16 procent duurzame energie op te wekken, wordt als volgt becommentarieerd: 'Deze groene gekte is de grote ideologische vergissing van deze tijd, zoals het gedweep met communisme de dwaling was van de generatie van de jaren zestig en zeventig.' Toe maar.

Er is gelukkig ook goed nieuws. Uit de jaarlijkse 'moordlijst' in het tijdschrift blijkt dat het aantal moorden in Nederlands sinds 1992 niet zo laag is geweest: 142, een daling van 17.

De kern van het interview in VN met Hein Verbruggen, oud-voorzitter van de internationale wielerfederatie, was woensdag al onthuld. Het volledige interview is nog verbazingwekkender. Als het om doping ging, was Verbruggen bijna onvoorstelbaar naïef. 'Ik had altijd hoop.'

Het verhaal over de 'nieuwe verloren generatie' verderop in VN gaat niet over wielrenners, maar over goed opgeleide twintigers die keihard worden getroffen door de crisis.

Toevallig worden ze ook beschreven in een ander verhaal, over de nieuwe reeks van de Amerikaanse tv-serie Girls op HBO Nederland. 'Ze hebben een torenhoge schuld voor wat een overbodige studie bleek te zijn, weinig kans op een passende baan en een steeds zuurdere kijk op de toekomst.'

Het interview van de week is met de grote regisseur Bernardo Bertolucci en staat in De Groene. Hij is eregast op het Filmfestival Rotterdam. De scène waarin Donald Sutherland in Novecento op beestachtige wijze een jongetje vermoordt, komt ter sprake.

Zowel Bertolucci als de interviewster gruwt ervan. 'Mijn vrouw smeekte me: doe het niet, doe het niet. Maar ik zei: ik móet het filmen, om te laten zien hoe de fascisten waren.' Gruwelijk, nog steeds.

undefined

Meer over