Steve Jobs ook dood nog beste topman

AMSTERDAM - Zelfs dood is Steve Jobs nummer één: de voormalige Apple-topman is door de Harvard Business Review gekozen tot de beste CEO van de wereld. 'Dat zal hij nog wel even blijven ook', zeggen de opstellers van de lijst. In de top-100 staan twee Nederlanders.

De managershitparade is gebaseerd op de beursprestaties van de door de topmannen geleide bedrijven. Apple bijvoorbeeld is in de periode-Jobs, van 1997 tot 2011, 359 miljard dollar meer waard geworden. Wie tegelijk met Jobs als aandeelhouder zou zijn ingestapt (en uitgestapt) zou daar een totaal rendement van 6.682 procent aan hebben overgehouden.

Ook verder in de toptien veel namen uit de internet- of elektronicahoek. Jeff Bezos van Amazon staat op 2, Maggie Whitman van eBay (nu van HP) op 9. De opkomst van Azië valt af te lezen aan de positie van mannen als Yun Jong-yong van Samsung en Chung Mong-koo van Hyundai.

Het Chinese aandeel valt tegen, zeggen de opstellers van de lijst. Hoewel zo'n 17 procent van de 3.143 geanalyseerde topmannen uit China komt, staan er maar drie Chinezen in de tophonderd. Met andere woorden: de Chinese bedrijven doen het, qua beurswaarde, niet zo goed als die in de westerse wereld. Met wat minder goed presterende bedrijven kan een land kennelijk ook groeien - als er maar genoeg van zijn.

Nederland heeft twee mannen in de tophonderd: Ad Scheepbouwer van KPN op nummer 59 (in tien jaar 283 procent rendement) en Bart Becht van tandpasta- en voedingsmiddelenconcern Reckitt Benckiser op nummer 46 (in twaalf jaar 467 procent rendement).

Dat het aandeel KPN na Scheepbouwers vertrek duikelde, is volgens de samenstellers niet aan hem te wijten en heeft dus geen effect op zijn positie. Harvard Business Review vindt juist dat de gebruikte manier van rekenen meer zegt over de waardeontwikkeling van een bedrijf op lange termijn - iets waar topmannen niet vaak op worden afgerekend.

Uit de cijfers blijkt overigens dat er, in tegenstelling tot wat aanhangers van het maatschappelijk verantwoord ondernemen menen, geen correlatie is tussen 'aardig' (sociaal en duurzaam) management en de financiële resultaten. Neem Steve Jobs.

undefined

Meer over