Steve Earle bezingt talib John Walker

Pas in september komt Steve Earles lied uit over John Walker Lindh, de Amerikaanse talibanstrijder, maar nu al is er in de Verenigde Staten commotie over ontstaan....

AP

Het lied, John Walker's Blues, beschrijft Lindh als 'een Amerikaanse jongen die werd opgevoed met MTV' en die aansluiting zocht bij een andere cultuur omdat hij zich niet thuis voelde in de zijne.

'If my daddy could see me now - chains around my feet/ He don't understand that sometimes a man/ Has to fight for what he believes', zingt Earle.

Lindh, een 21-jarige jongeman uit Californië die door Amerikaanse soldaten gevangen werd genomen in Afghanistan, heeft tijdens de rechtszaak die deze maand tegen hem werd gevoerd toegegeven dat hij zich had aangesloten bij de taliban en met hen heeft meegevochten.

In ruil voor zijn schuldbekentenis liet de openbaar aanklager de zwaarste beschuldigingen tegen hem vallen, zodat hij de doodstraf ontloopt. Naar verwachting wordt hij in oktober veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf.

The New York Post schreef zondag dat het lied Lindh verheerlijkt. Steve Gill, presentator op Nashville radio, beschuldigde Earle er dinsdag op CNN van dat hij probeert 'zo grof mogelijk te zijn, alleen maar om aandacht te trekken'.

John Walker's Blues breekt met een traditie; tot nog toe waren popsongs meestal oproepen om de wapenen ter hand te nemen - zoals in Freedom van Paul McCartney of Courtesy of the Red, White & Blue (The Angry American) van Toby Keith. Bruce Springsteens album The Rising, dat binnenkort uitkomt, staat vol met verhalen over de nasleep van 11 september. Maar er staat ook een song op, Paradise, die voor een deel geschreven is vanuit het perspectief van de dader van een zelfmoordaanslag.

'Wat Earle doet, is wat goede tekstschrijvers - en eigenlijk alle goede dichters - al honderden jaren doen: proberen achter de beweegredenen te komen van mensen die misschien niet op al te veel sympathie kunnen rekenen', zegt Charles Wolfe, een specialist in populaire muziek op de Middle Tennessee State University.

Hij verwijst naar Bob Dylans song over Hurricane Carter, een bokser die veroordeeld werd voor moord, en naar Woody Guthries liedjes over de gangster Pretty Boy Floyd. Countryzanger Johnny Cash heeft liedjes geschreven vanuit het perspectief van een moordenaar. 'Zo bijzonder is Earle's song niet, behalve dat de emoties over de taliban op dit moment zo hoog oplopen', zegt Wolfe.

De 47-jarige Earle verwijst in promotiemateriaal voor zijn nieuwe cd Jerusalem, waarop John Walker's Blues staat, naar zijn zoon. 'Ik probeer duidelijk te maken dat Lindh niet vanuit een vacuüm belandde op het punt waar hij uitkwam', schrijft Earle. 'Ik wil niet vergoelijken wat hij deed. . . Maar mijn zoon Justin is bijna precies even oud als Walker.

'Zou ik geschokt zijn als hij ineens voor de islamitische jihad bleek te vechten? Natuurlijk. Fundamentalisme, zoals de taliban dat belijden, staat haaks op onafhankelijk denken. Maar je moet ook naar andere dingen kijken. Lindh was een slimme jongen, hij deed al jong eindexamen, van de cultuur hier was hij niet onder de indruk, daarom ging hij op zoek naar iets waarin hij kon geloven.'

Meer over