Steun voor Griekenland stelt markten niet gerust

amsterdam Ook de jongste steunmaatregelen voor Griekenland hebben de financiële markten niet kunnen geruststellen. De rente op de Griekse staatsschuld steeg gisteren naar nieuwe records....

Vorig weekend kwamen de leden van de eurozone overeen om in totaal 30 miljard euro aan Griekenland te lenen tegen een rente van 5 procent over 3-jaarsleningen. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zou daarbovenop nog eens een lening van 15 miljard ter beschikking stellen.

Griekenland heeft lang volgehouden dat het geen gebruik zou maken van de steunmaatregelen. De steun was volgens de Griekse regering alleen nodig om de kapitaalmarkten gerust te stellen zodat Griekenland daar zijn schulden kon blijven financieren en verschoond zou blijven van al te sterke inmenging van de EU en het IMF. Nu lijkt de Griekse regering geen andere uitweg te hebben dan de medeleden van de eurozone om hulp te vragen. ‘De markt duwt Griekenland in de armen van de EU en het IMF’, zegt Allard Bruinshoofd, econoom bij Rabobank.

Vandaag overlegt Griekenland met de Europese Commissie en het IMF over de details van een eventuele lening. Vervolgens moet het steunplan worden goedgekeurd door de nationale parlementen.

De steun is slechts bedoeld om het begrotingstekort over 2010 te dekken en de schulden die dit jaar aflopen te herfinancieren. ‘Vanaf 2011 moet Griekenland het weer zelf doen’, zegt Bruinshoofd. ‘En volgend jaar heeft Griekenland nog steeds een begrotingstekort en lopen er weer schulden af.’ Het vertrouwen van de financiële markten kan volgens hem alleen worden hersteld als Griekenland hard ingrijpt in de overheidsbegroting. Dan pas zullen beleggers erop durven te vertrouwen dat Griekenland zijn schulden afbetaalt en niet gedwongen wordt zijn schulden te saneren, waardoor obligatiehouders met grote verliezen achterblijven.

‘De rente zal een afspiegeling zijn van de saneringen die Griekenland doorvoert’, zegt Bruinshoofd. ‘Elke drie maanden, als Griekenland aan de EU rapporteert, zal de rente grote schommelingen vertonen. Te beginnen rond half mei.’

Meer over