Steun aan Krotwaar, maar geen olympische vrijbrief

De marathon van Rotterdam, die zondag wordt gehouden, kent in een olympisch jaar altijd een speciaal karakter. Van heinde en verre melden atleten zich....

Mark van Driel

Die limieten verschillen per land. In de meeste gevallen is er een tijdslimiet. Soms gaat het om de klassering. De Nederlandse lopers Luc Krotwaar en Koen Raymaekers hebben zelfs een keuze uit beide criteria. Ze moeten 2.10.00 lopen, of sneller. Of ze moeten bij de eerste zes eindigen op een geschoonde lijst.

Dat laatste wil zeggen dat er maximaal drie atleten uit een land (lees: Kenia) op voorkomen.

Raymaekers (28) lijkt kansloos. Hij heeft een persoonlijk record van 2.13.02 en is nooit bij de snelsten geëindigd.

Krotwaar (40) heeft op papier wel een kans. Hij heeft eenmaal in de buurt van de 2.10 gelopen: in 2003 bracht hij zijn persoonlijke record op 2.10.13. Bovendien eindigde de Brabander vorig jaar, bij de bloedhete marathon in Rotterdam, op de geschoonde lijst als zevende: een plaats te laag voor de olympische nominatie.

Zondag heeft Krotwaar van de niet-Keniaanse deelnemers het snelste persoonlijke record.

Toch is zijn trainer Bram Wassenaar er niet gerust op. Krotwaar heeft sinds die marathon in 2007 geen aansprekende prestaties meer geleverd. De nummer vier van de Europese titelstrijd in Gothenburg (2006) is door blessures en oververmoeidheid ver van zijn topvorm verwijderd gebleven.

Om de olympische kansen van Krotwaar te vergroten, heeft Wassenaar de marathonorganisatie terloops gevraagd een minder sterk deelnemersveld samen te stellen. Immers, hoe minder sterke atleten, hoe groter de kans op een klassering bij de topzes.

Wassenaar weet dat het niemand zou opvallen als enkele onbekende lopers uit Colombia, Venezuela en Finland niet zouden worden toegelaten.

De organisatie heeft het verzoek van Wassenaar niet serieus genomen, ook al laten de relatief trage tijden van de niet-Keniaanse deelnemers wel ruimte voor die conclusie.

‘We doen er alles aan om het de Nederlanders zo comfortabel mogelijk te maken, behalve het veld aanpassen’, zegt racemanager Erik Brommert. ‘Dan komen wij niet geloofwaardig over als topsportevenement. Het zou van de gekke zijn als wij een race zo inrichten dat Luc een vrijbrief voor Peking heeft.’

De hulp aan Krotwaar blijft nu beperkt tot de gangbare steun aan marathonlopers. Er zijn drie gangmakers. En er is in overleg met hem een vertrektijd van 2.10 vastgesteld. De onbekende buitenlanders die azen op de olympische limiet zullen met zijn groep moeten meegaan of met de 17 Kenianen die mikken op 2.06.

Brommert: ‘We gaan nu bewust weg op 2.10. Niet op 2.08 of 2.09, wat we normaal zouden doen. Daar moet Luc het mee doen.’

Mark van Driel

Meer over