Sterrenstatus van slachtdier gaat omhoog, maar wat zegt dat?

Het aantal Nederlandse kippen, varkens en runderen dat een wat beter bestaan leidt, neemt snel toe. Althans: steeds meer boeren krijgen het Beter Leven Keurmerk dat de Dierenbescherming uitdeelt aan veehouders die het welzijn van hun dieren verbeteren.

Pim Pauwels
Vleeskuikens scharrelen rond in hun stal. Beeld anp
Vleeskuikens scharrelen rond in hun stal.Beeld anp

In 2016 zijn tot nu toe 26 miljoen boerderijdieren geslacht waarvan het vlees een Beter Leven Keurmerk krijgt. Dat zijn er nu al 5,5 miljoen meer dan vorig jaar. Wel blijven de meeste afgegeven keurmerken beperkt tot één ster van de drie die er te vergeven zijn.

Het Beter Leven-keurmerk bestaat sinds 2007 en staat op de verpakkingen van vlees, kip en eieren. Het certificaat werkt met een driesterrensysteem. Hoe meer sterren op een product staan, des te diervriendelijker het beest in kwestie is behandeld. Bij één ster waren de dieren verlost van het ergste leed uit de bio-industrie, bij twee sterren hadden ze wat meer levensruimte en afleiding en vrije uitloop naar buiten, en drie sterren staat volgens de Dierenbescherming gelijk aan biologisch.

Vooral varkens werden dit jaar diervriendelijker gehouden: in vergelijking met vorig jaar was dat zelfs veertig procent meer. In totaal ging het in 2016 om zo'n drie miljoen geslachte varkens, bijna 300.000 geslachte runderen en kalveren en 22 miljoen kippen en leghennen.

Dat steeds meer boeren hun dieren een wat aangenamer leven gunnen, komt volgens de Dierenbescherming vooral doordat supermarkten hun aanbod verduurzamen. Daardoor liggen er dit jaar zo'n 4.000 Beter Leven-producten in de schappen, twee keer zoveel als vorig jaar. 'De bewuster inkopende consument speelt uiteraard een rol bij die ontwikkeling', volgens een woordvoerder.

Toch valt nog maar 5 procent van de geslachte dieren onder het keurmerk van de Dierenbescherming, zegt de woordvoerder. Bovendien gaat het meestal om slechts één ster. 'Dat geeft aan dat er nog veel te doen is.'

null Beeld Annemieke Jansen021
Beeld Annemieke Jansen021

Ook stichting Wakker Dier vindt het een stap in de goede richting dat steeds meer dieren onder het keurmerk vallen, terwijl er lang geen beweging zat in de opstelling van de vee-industrie. Wakker Dier streeft ernaar dat in 2030 alle vleesproducten minimaal één Beter Leven-ster hebben.

Consumenten geven steeds meer geld uit aan producten met een Beter Leven-keurmerk, blijkt uit cijfers van marktonderzoeker IRI Nederland. In het eerste half jaar van 2015 verkochten supermarkten voor 277 miljoen euro aan Beter Leven-producten. In het eerste half jaar van 2016 was dat 385 miljoen euro, een stijging van 39 procent.

Meer over