NieuwsUitblijven felicitaties Biden

Sterke mannen feliciteren Biden niet, ze wachten eerst op wat Trump gaat doen

President Trump beroemde zich op zijn goede relatie met autocratische leiders. ‘Het gekke is: hoe harder en gemener ze zijn, des te beter ik met ze op kan schieten.’ Wellicht is het daarom geen toeval dat Poetin, Xi Jinping, Erdogan en Bolsonaro nog geen felicitaties hebben overgebracht aan Joe Biden, die uitgeroepen is tot winnaar van de Amerikaanse verkiezingen.

President Trump schudt de hand van Vladimir Poetin. Beeld AP
President Trump schudt de hand van Vladimir Poetin.Beeld AP

Erdogan, Poetin en Xi lieten weten dat zij de winnaar pas zullen feliciteren als de uitslag officieel is en de juridische acties van Donald Trump op niets zijn uitgelopen. ‘Uit respect voor de VS en het Amerikaanse volk’, zo liet een woordvoerder van Erdogan weten.

In 2016 bracht de Russische president meteen zijn felicitaties over aan Donald Trump toen deze als winnaar werd uitgeroepen. Destijds gaf Hillary Clinton haar nederlaag direct toe. ‘De zittende president heeft juridische procedures aangekondigd, daarom is de situatie anders. We achten het correct om te wachten op de officiële uitslag’, zei een woordvoerder van het Kremlin.

Rusland was enthousiast over de verkiezing van Trump in 2016, maar de president heeft de Russen teleurgesteld, onder meer door het leveren van wapens aan Oekraïne en het treffen van sancties na de aanslag op de Russische overloper Sergej Skripal in Groot-Brittannië.

Donald Trump en Xi Jinping.
 Beeld AFP
Donald Trump en Xi Jinping.Beeld AFP

Oekraïne

Rusland staat traditioneel wantrouwig tegenover de Democraten, die meer nadruk leggen op democratie en mensenrechten. Bovendien was Biden de speciale gezant van president Obama in Oekraïne, toen in 2014 de pro-Russische president Janoekovitsj werd verdreven na een opstand. Het Kremlin ziet de Verenigde Staten, vertegenwoordigd door Biden, als de drijvende kracht achter de opstand.

De Braziliaanse president Bolsonaro wilde de eerste leider ter wereld zijn die Trump zou feliciteren met zijn herverkiezing. Nu Biden gewonnen heeft, blijft hij stil. Volgens vicepresident Mourao zal hij de Amerikaanse president ‘op het juiste moment’ feliciteren, als duidelijk wordt wat er van Trumps rechtszaken terecht is gekomen. Verwacht wordt dat Biden, anders dan Trump, Brazilië onder druk zal zetten over de schending van de mensenrechten en de ontbossing van het Amazonegebied.

Ook de linkse Mexicaanse president Lopez Obrador houdt zich angstvallig stil, waarschijnlijk niet uit sympathie voor de zittende president, maar omdat Mexico heel kwetsbaar is voor de toorn van Donald Trump.

Trump en de Braziliaans president Bolsonaro. Beeld REUTERS
Trump en de Braziliaans president Bolsonaro.Beeld REUTERS

Lees ook

De puinhopen van vier jaar Trump: zo gaat Biden de relatie met China oplappen
Donald Trump laat na vier jaar aanvallen op China de relatie met Beijing in een puinhoop achter. Een lastige erfenis voor Joe Biden. Hoe schept de nieuwe president orde in de chaos van Trumps Chinabeleid?

Hoe ziet het transitieproces in de VS er nu uit?
Joe Biden heeft de verkiezingen gewonnen, maar zit nog niet in het Witte Huis. Dat ligt niet alleen aan rechtszaken. Hij moet wachten op zijn inauguratie in 20 januari. Voor die tijd moet er nog heel wat gebeuren.

Weg met de Muur, terug naar het Klimaatakkoord: dit is Biden van plan
Zodra Joe Biden in januari zijn intrek heeft genomen in het Witte Huis, gaat het roer om. Biden heeft laten weten dat hij allerlei presidentiële decreten van Trump zal terugdraaien met zijn eigen decreten. Voor andere wijzigingen is hij afhankelijk van de Senaat, die mogelijk in handen blijft van de Republikeinen. Welke veranderingen zijn op til?

Trump geeft zich nog niet gewonnen (maar zijn juridische plan van aanpak lijkt zinloos)
Joe Biden mag voor het oog van de wereld de overwinning in de Amerikaanse verkiezingen hebben opgeëist, president Trump geeft de strijd allerminst op. Hij houdt vol dat niet Biden maar hij heeft gewonnen, en spant rechtszaken aan die dat zullen bewijzen.

Meer over