Sterke dollar stut Amsterdamse beurs

Het herstel van de dollar gaf de Europese beurzen woensdag een flinke oppepper. Vanwege het kleiner dan verwachte handelstekort van de Verenigde Staten, won de Amerikaanse munt flink terrein....

Van onze verslaggever Xander van Uffelen

Een sterke dollar is goed nieuws voor bedrijven die veel omzet behalen in de Verenigde Staten. Hun dollarwinsten zijn omgerekend in euro meer geld waard. Het herstel van de dollar volgt na een korte duikeling van de munt. Nu de dollar weer terrein wint, halen beleggers op de Europese beurzen opgelucht adem.

Tot de winnaars van de dag behoorden Philips (+ 1,6 procent), Aegon (+ 1,7 procent) en Hagemeyer (1,0 procent). De opmars van de Amerikagangers gaf een impuls aan de AEX. De graadmeter van de Amsterdamse beurs steeg 0,7 procent naar 391,91 punten.

ASML werd aanvankelijk afgestraft voor zijn lege orderboek. De fabrikant van chipmachines presenteerde positieve winstcijfers, maar vertelde in een toelichting dat klanten minder opdrachten hebben opgegeven. ASML daalde door dit bericht in de ochtenduren met 3 procent. Door de optimistische stemming op de Amsterdamse beurs wist ASML het verlies in de loop van de dag om te draaien in een winst van 2,2 procent.

Arcadis steeg 2 procent naar 20,60 euro. Het ingenieursbureau heeft twee kleine deelnemingen verkocht aan het Italiaanse bedrijf Bonifica. Hoeveel geld de verkoop heeft opgebracht, is niet bekendgemaakt.

Kendrion en Wessanen profiteerden van gunstige rapporten van analisten. ING gaf een koopadvies af voor Kendrion, terwijl KBC Securities het koersdoel van Wessanen opkrikte van 12,50 naar 14,50 euro. Wessanen sloot woensdag 1,3 procent hoger op 12,86 euro. VNU krabbelde verder op van de afstraffing na de aangekondigde aankoop van IMS. De voormalige uitgever steeg 2,3 procent naar 23,07 euro.

De problemen met het platform van BP en de dreiging van een nieuwe tropische storm, deed aanvankelijk de prijs van olie verder oplopen. Nieuwe cijfers van energie-instituut EIA deed de termijnmarkt in de loop van de dag kalmeren. Volgens de EIA valt de vraag naar olie dit jaar iets lager uit dan eerder geraamd. Ook getallen over de Amerikaanse olievoorraden temperden de prijs van een vat olie .

Meer over