Sterk verzet tegen eigen bijdrage voor zware GGZ- behandeling

De ChristenUnie, de PvdA en D66 willen de eigen bijdrage bij zware behandelingen in de geestelijke gezondheidszorg beperken. De GGZ voorziet grote problemen als de eigen bijdrage van 90 euro wordt ingevoerd.

Van onze verslaggever Gijs Herderscheê

Demissionair minister Ab Klink (CDA) van Volksgezondheid wil op 1 januari 2011 een eigen bijdrage invoeren voor zware behandelingen in de GGZ. Het gaat dan bijvoorbeeld om behandelingen bij de psychiater of tegen ADHD, de zogenoemde tweedelijns GGZ. De toeloop op deze zorg jaagt de zorguitgaven op. Voor de eerstelijns GGZ, zoals eenvoudige behandelingen bij de psycholoog, bestaat al een eigen bijdrage. Eerst stelde Klink een eigen bijdrage voor de tweede lijn voor van 175 euro per jaar per behandelingsronde. Na verzet van de Tweede Kamer en aanvaarding van alternatieve bezuinigingen stelt hij nu een bijdrage voor van 90 euro.

Eigen risico verhogen

D66, de PvdA en de ChristenUnie willen hier aanpassingen op. D66 wil de eigen bijdrage helemaal schrappen en stelt voor het eigen risico in de basisverzekering voor iedereen te verhogen om de beoogde besparing te halen. Het zou kunnen gaan om een verhoging van vijf euro.

Op 1 januari 2011 gaat het eigen risico in de basisverzekering al omhoog van 165 naar 170 euro. Als het D66-voorstel vandaag wordt aangenomen stijgt het naar 175 euro.

De ChristenUnie wil, gesteund door de PvdA, kwetsbare groepen ontzien bij de voorgestelde eigen bijdrage. Mensen die een gevaar vormen voor zichzelf of voor de veiligheid zouden volgens Esmé Wiegman van de ChristenUnie uitgezonderd moeten worden van de eigen bijdrage. Zij denkt dat dit kan door een aanpassing van de declaratieomschrijving.

Psychiater (Colourbox) Beeld
Psychiater (Colourbox)
Meer over