Cijfers bij het nieuws

Sterfte weer iets hoger dan verwacht, 100 duizend vaccinaties per dag

Sterfte weer hoger dan CBS verwacht, blijft laag bij tachtigers en in de verpleeghuizen

Studenten van ROC Midden Nederland, MBO Utrecht en MBO Amersfoort oefenen met vaccineren op poppen als onderdeel van een pilot-programma van de GGD.  Beeld ANP
Studenten van ROC Midden Nederland, MBO Utrecht en MBO Amersfoort oefenen met vaccineren op poppen als onderdeel van een pilot-programma van de GGD.Beeld ANP

Voor het eerst sinds midden februari zijn er meer mensen gestorven dan het CBS zou hebben verwacht zonder pandemie. De sterfte neemt toe bij mensen onder de 80 jaar. Nog steeds overlijden relatief weinig 80-plussers en verpleeghuisbewoners aan corona, in deze groepen is de vaccinatiegraad hoog.

Voor de totale bevolking blijft de sterfte nog binnen de onzekerheidsmarges die het CBS vaststelt. Onder 80-minners komt de sterfte boven die marges en is er dus sprake van oversterfte. De afgelopen weken stierven meer mannen dan vrouwen, net als in de eerdere coronagolven. Normaal gesproken is dat andersom, omdat er meer oudere vrouwen dan mannen zijn, meldt het CBS. In de week van 5 tot en met 12 april overleden naar schatting 3.150 Nederlanders, zo’n honderd meer dan verwacht. In diezelfde week rapporteerde het RIVM 112 overleden covid-patiënten.

Storing zorgt voor besmettingspiek

Het RIVM heeft woensdag 8.797 besmettingen gemeld. Dit is het hoogste aantal in ruim twee weken, maar dat komt vooral doordat er een inhaalslag werd gemaakt. Dinsdag kampte de GGD met een storing, waardoor niet alle positieve testen zijn gemeld. Op weekbasis blijven de Nederlandse besmettingscijfers oplopen. In de afgelopen week meldde het RIVM dagelijks zo’n 7.300 nieuwe besmettingen, bijna 10 procent meer dan de week ervoor. Ook het percentage positieve testen stijgt verder, de toename komt niet alleen door meer testen.

Vaccinatiecampagne lijkt op stoom te komen

Deze week zijn in Nederland ruim 100 duizend coronaprikken per dag gezet. Na vele tegenvallers lijkt Nederland deze week het aantal geplande vaccinaties, 758 duizend, te halen. Sinds 6 januari zijn ruim 4,1 miljoen doses toegediend. Door een nieuwe rekenmethode en achterstallige rapportages ging het totaal dinsdag in een klap met omhoog van 3,2 naar 3,9 miljoen. Jaap van Delden, programmadirecteur coronavaccinatie bij het RIVM, spreekt in de Tweede Kamer van een ‘bemoedigende’ situatie, ondanks de problemen met de vaccins van AstraZeneca en Janssen. Dat het AstraZeneca-vaccin alleen nog maar aan 60-plussers wordt gegeven vanwege zeldzame bijwerkingen, leidt volgens Van Delden niet tot een overschot. Integendeel, de 60- tot 65-jarigen krijgen nu sneller een prik. Een vrije keuze voor welk vaccin iemand toegediend krijgt, zit er volgens hem voorlopig nog niet in.

Meer over