Sterfte aan longkanker onder mannen laatste jaren minder

Het aantal mannen dat aan longkanker sterft is de afgelopen jaren afgenomen. Onderzoekers denken dat de piek bij mannen is bereikt....

ANP

DEN HAAG

In 1992 overleden in Nederland 7356 mannen en 1440 vrouwen aan longkanker. Van alle mannen die aan kanker doodgaan, overlijdt 35 procent aan longkanker. Voor vrouwen ligt dit op bijna 9 procent. Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) sterven in Nederland 65,7 op de honderdduizend mannen aan longkanker.

Nederland neemt hierbij een derde plaats in op de wereldranglijst na Schotland (66 per honderdduizend) en België (65,8 per honderdduizend). De longkankersterfte onder vrouwen is in Schotland en de Verenigde Staten veel hoger dan in Nederland.

Sinds 1958 zijn steeds minder mannen gaan roken. In 1958 stak nog bijna 90 procent van alle mannen van vijftien jaar en ouder regelmatig een sigaret op, in 1992 was het nog 43 procent.

Vaak zit er dertig jaar tussen het moment dat met roken begonnen is en longkanker zich openbaart. Vrouwen zijn later in groten getale gaan roken. Pas in 1975 werd het minder.

De auteurs van het artikel stellen dat mag worden verwacht dat tot 2005 de longkankersterfte bij vrouwen zal toenemen en dat het zich daarna gaat stabiliseren of zelfs dalen.

Meer over