Ster van Barnard zonder planeet

Er draaien geen bewoonbare planeten rond de Ster van Barnard. Dat is de conclusie van Europese en Amerikaanse astronomen die het kleine dwergsterretje een paar jaar lang hebben bestudeerd met de Europese Very Large Telescope in Chili....

De Ster van Barnard is de op drie na dichtstbijzijnde ster. Hij staat op een afstand van 5,9 lichtjaar. De Nederlandse sterrenkundige Peter van de Kamp heeft in de vorige eeuw tientallen jaren onderzoek gedaan aan minieme schommelingen van het zwakke sterretje. Daaruit bleek volgens Van de Kamp dat de ster wordt vergezeld door twee zware planeten. De metingen zijn nooit door iemand bevestigd.

Een team onder leiding van Martin Kürster van de sterrenwacht van Tautenburg heeft nu precisiemetingen verricht aan de snelheid van de Ster van Barnard ten opzichte van de aarde. Als er exoplaneten om de ster heen draaien, moet die radiale snelheid ook periodieke schommelingen vertonen. Die zijn niet gevonden.

Kürster en zijn collega's concluderen dat er geen grote planeten rond de Ster van Barnard draaien, in elk geval niet in de 'bewoonbare zone' rond de ster, waar de temperatuur gunstig is voor leven. Die zone strekt zich uit van vijf miljoen tot twaalf miljoen kilometer afstand van de dwergster. Daarmee bevindt de dichtstbijzijnde exoplaneet zich nog steeds op 10,5 lichtjaar afstand, in een baan rond de ster Epsilon Eridani.

Meer over