Stephen King stuurt fans terug de boekhandel in

VAN ONZE VERSLAGGEVER ARJAN PETERS

AMSTERDAM - Een opmerkelijk statement van Stephen King (65): Joyland, de nieuwe roman van de productieve en veelgeroemde Amerikaanse horror- en sciencefiction-auteur, wordt op 4 juni wereldwijd gelanceerd, maar uitsluitend in fysieke vorm.

De fans moeten weer eens de boekhandel in, vindt King, die Joyland (dat speelt in een pretpark in North Carolina, begin jaren zeventig) voor deze gelegenheid niet laat verschijnen bij zijn reguliere uitgever Scribner, maar bij de kleine onafhankelijke uitgever Hard Case Crime. 'Ik heb geen plannen voor een digitale versie,' liet King eergisteren weten.

In Amerika kampen veel boekhandels met ernstig teruglopende verkoop, nu daar zo'n 40 à 50 procent van de verkochte titels e-books zijn. Dat dreef King tot zijn actie - precies het omgekeerde van wat hij in 2000 deed met Riding the Bullet, de roman die uitsluitend als e-book verscheen.

Joyland komt op 4 juni ook uit in de Nederlandse vertaling, bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff. En jawel, bevestigt directeur Geneviève Waldmann, ook hier alléén in de papieren versie. 'Een leuke actie van King. Voor ons maakt het natuurlijk niet zo'n verschil, omdat de omzet in e-books in Nedeland te verwaarlozen is. Maar voor Amerika betekent het echt iets, zeker bij zo'n groot auteur. Ik ondersteun het eenmalige initiatief, en doe ook zelf altijd mijn best om mensen weer naar de boekhandel te krijgen. Online bestellen en lezen is gemakkelijk. Maar het is treurig als de boekhandel wegkwijnt, waar je boeken kunt vasthouden en je je sneller laat verrassen door het aanbod.'

Naast Joyland presenteert Luitingh-Sijthoff over twee weken vier eerdere King-titels in een speciale vintage-editie. En in september is er alweer een nieuwe Stephen King: Doctor Sleep, opvolger van The Shining, Kings beroemdste horrorroman uit 1977, later verfilmd door Stanley Kubrick.

Waldmann: 'Doctor Sleep wordt een omvangrijker boek dan Joyland. Dát boek zal wel weer gewoon in twee edities verschijnen.' Maar dan heeft iedereen wel weer minstens één keer een boekhandel van binnen gezien.

undefined

Meer over