Stenengooier Fischer zweert bij zijn pak

'Ach Joschka . . ., weet je nog?', staat in vette letters te lezen boven de afbeelding van een spijkerbroek....

Met grote spanning werd vorige herfst uitgezien naar de verschijning van de Groene leider bij zijn beëdiging tot minister en vice-bondskanselier. Hij zou het nu toch niet meer wagen in spijkerbroek en sportschoenen te komen? In 1985 had Fischer veel verontwaardiging veroorzaakt toen hij zo gekleed de ambtseed aflegde als minister in de deelstaatsregering van Hessen.

Maar die tijd is blijkbaar voorbij. Op het Groenen-congres, dat vlak voor de plechtigheden rond de regeringseed werd gehouden, droeg Fischer al een grijs pak met vest, dat hem stond alsof hij er in geboren is. Als concessie aan zijn linkse achterban had hij eronder toen nog wel een zwart T-shirt aan in plaats van een overhemd met das.

Sinds hij minister is, wordt hij nooit meer zonder vest, das en manchetknopen waargenomen. Zelfs niet op het Groenen-congres van afgelopen weekeinde. De kloof met de achterban, die nog altijd graag het haar groen verft en tijdens partijbijeenkomsten zit te breien in de zaal, werd er alleen maar groter op.

Alleen toen Fischer onlangs in Parijs met zijn vroegere strijdmakker Daniel Cohn-Bendit voor de Franse Groenen verscheen, kon hij niet kiezen of hij als minister of als kameraad sprak: hij verwisselde uiteindelijk alleen de broek van zijn pak voor een spijkerbroek.

Fischer mag zelf graag spotten met zijn wilde verleden als linkse straatvechter in Frankfurt. In de Bondsdag waarschuwde hij onlangs de rechtse oppositieleider Stoiber voor de gevaren van buitenparlementaire actie: 'Neemt u dat nou maar aan van een voormalige stenengooier.'

Voor de Duitse media is de transformatie van Fischer natuurlijk fijne kost. Onderschrift bij een foto van een jonge Fischer die door twee ME'ers wordt weggesleept van een demonstratie: 'Deze agenten konden niet vermoeden dat ze hun toekomstige minister van Buitenlandse Zaken wegsleepten.' Joschka is toch al de lieveling van de boulevardpers, omdat hij binnenkort voor de vierde keer in het huwelijk treedt, ditmaal met een jong ding uit de achterban van zijn partij.

De serieuze kranten zijn kritischer. Der Tagesspiegel schreef vorige week dat de stemmige driedelige pakken van de Groene ministers met hun 'overdreven nadruk op staatsmanschap' het omgekeerde effect bereiken: ze drukken onzekerheid uit over de eigen rol als vertegenwoordigers van de tegencultuur in de regering. Een Amerikaanse ex-ambassadeur in Bonn merkte op dat Fischer er tegenwoordig uitziet als een 'manager uit het middenkader van de Deutsche Bank die hogerop wil'.

Toch is de modebewuste kleding van bondskanselier Schröder en zijn ministers ongeveer het enige waarvoor de rood-groene regering momenteel nog complimenten krijgt. Pakken van de Italiaanse kleermakers Zegna en Brioni, dat is heel wat eleganter dan de slechtzittende reuzenpakken van voormalig bondskanselier Helmut Kohl, vond de moderedacteur van de Frankfurter Allgemeine. Maar Kohl heeft al een plaats in de geschiedenisboeken, en hoeft er daarom geen in de modebladen, voerde een politieke vriend aan.

Meer over