Stemmenkanon Schotte houdt gemoederen bezig

Curaçao gaat vandaag naar de stembus. De winnende partij zal de eerste autonome landsregering vormen...

Van onze medewerker Jean Mentens

Willemstad Bij de Eilandsraadverkiezingen vandaag op Curaçao zijn alle ogen gericht op het stemmenkanon Gerrit Schotte. Hij is lijsttrekker van de Movementu Futuro Kòrsou (MFK). Die partij heeft hij enige maanden geleden opgericht en blijkt plots razend populair bij een publiek, gevoelig voor populisme en een vlotte campagne, dat zoekt naar een ‘nieuwe politiek’.

In januari, bij verkiezingen voor het laatste Antilliaanse parlement, was Schotte goed voor 9.313 voorkeurstemmen op de lijst van de centrum-linkse MAN. Maar die partij heeft de populaire politicus niet kunnen behouden. Hij eiste te veel macht.

Schotte (36) heeft in zijn onstuimige politieke carrière al drie partijen versleten. Zijn nieuwe politieke club wordt nu al gedoodverfd als de runner-up waarmee bij de aanstaande coalitievorming rekening moet worden gehouden.

De Eilandsraadverkiezingen, waarvoor bijna 115 duizend kiezers zijn opgeroepen, zijn om twee redenen van groot belang. Er moet in de nieuwe raad snel een meerderheid worden gevonden die zijn zegen geeft aan de Staatsregeling, waarmee het eiland op 10 oktober zijn autonome status binnen het koninkrijk kan verwerven. Op het moment dat Curaçao een autonoom land is, is de Eilandsraad ook meteen het parlement van dat land. De winnaar van deze verkiezingen levert de premier die de eerste landsregering gaat leiden.

Aan de verkiezingen doen tien partijen mee. De MFK is niet de enige nieuwe partij. Uit onvrede met de vaak schemerige eilandpolitiek is Partido pa Adelanto i Inovashon Soshal ontstaan (PAIS). PAIS wordt geleid door voormalig staatssecretaris van Financiën Alex Rosario, en heeft transparantie en deugdelijk bestuur hoog in het vaandel.

De twee nieuwe partijen vissen in dezelfde electorale vijver als de liberale PAR, op dit moment de leidende partij op het eiland. Er is een kans dat de PAR, die de afgelopen jaren de lastige onderhandelingen met Nederland heeft gevoerd over de autonome status van Curaçao, haar status van grootste partij verliest. Dan zal de PAR niet meer op de eerste rij staan om het lint van het nieuwe land door te knippen.

Extra zuur zou het zijn voor de PAR, als door de versnippering op centrum-rechts, de MAN de grootste zou worden. Die aartsrivaal heeft de afgelopen jaren stevig oppositie gevoerd. MAN is niet akkoord met bepaalde voorwaarden die Nederland heeft verbonden aan de Curaçaose autonomie. MAN kan echter niet meer rekenen op de aanhang van stemmentrekker Schotte.

Anti-Nederlands sentiment
Verwacht wordt dat de nationalistische Pueblo Soberano (PS) vrijdag in stemmen fors vooruit zal gaan. Het is de partij die autonomie onder Nederlandse paraplu afwijst en klip en klaar voor onafhankelijkheid van Curaçao kiest. Vooral onder de oudere en minder bedeelde eilandbevolking leeft een anti-Nederlands sentiment dat zich in de afgelopen jaren toenemend heeft vertaald in stemmen voor PS.

Bij de vier referenda of verkiezingen van de afgelopen jaren is de verdeeldheid van Curaçao over de relatie tot Nederland niet veranderd. De staatkundige gang van zaken wordt steeds met een meerderheid van slechts een paar procenten goedgekeurd. Nu de kogel nagenoeg door de kerk is, valt niets anders te verwachten.

Na vrijdag zullen er overigens voldoende partijen zijn, inclusief de MFK, die in de komende Eilandsraad willen zorgen voor een meerderheid die de Staatsregeling goedkeurt, in de hoop op het pluche te komen in het nieuwe land.

Nederlandse Antillen na 10 oktboer passé
Op 10 oktober 2010 houdt het land ‘Nederlandse Antillen’ op te bestaan. Dat is naar aanleiding van een referendum dat vijf jaar geleden op alle vijf de Antilliaanse eilanden werd gehouden. Een meerderheid koos er toen voor om liever per eiland zelfstandig door te gaan, maar nog wel binnen de band van het Koninkrijk der Nederlanden. Over de voorwaarden van die autonomie is jaren onderhandeld.

Voor Bonaire, Saba en St. Eustatius die te klein zijn om autonoom te kunnen functioneren, werd besloten dat ze overzeese gemeenten van Nederland zouden worden.

Curaçao en St. Maarten konden wel zelfstandig worden. Nederland zou de torenhoge schuld van die eilanden saneren, maar stelde de voorwaarde dat ze Nederlandse controle accepteerden op justitie en financiën.

Aruba is al een autonoom land binnen het koninkrijk sedert het in 1986 de ‘status aparte’ verkreeg en toen al uit het Antilliaanse verband stapte.

Meer over